Mlijeko iz BiH trebalo bi uskoro krenuti u EU ?

Mlijeko iz BiH trebalo bi uskoro krenuti u EU ?
...izjavio je za medije u Banjoj Luci ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, nakon razgovora s ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Stevom Mirjanićem i Šemsudinom Dedićem.

Resorni ministri su dogovorili da će intenzivirati aktivnosti koje se odnose na uklanjanje zabrane izvoza mlijeka iz BiH u Europsku uniju te od idućih razgovora u Bruxellesu očekuju pozitivan odgovor za BiH, a ukoliko do toga ne dođe imaju spreman odgovor, o kojem za sada ne žele da govore.

- Mi znamo koje će to biti mjere, ali nećemo to sada priopćiti. Apsolutno smo uvjereni u pozitivan ishod - rekao je Šarović.

Rečeno je i kako je i dalje apsolutni prioritet osiguranje uvjeta za izvoz mlijeka, te u tom smislu ispunjavanje svih točaka Akcijskog plana uključujući i podizanje razine spremnosti domaćih farmi, kvaliteta mlijeka i spremnosti domaćih mljekara na ispunjavanju zahtjeva.

I ministar Dedić je dodao da se očekuje pozitivno rješenje za izvoz mlijeka iz četiri bh. mljekare u EU, a pozivaju i građane da kupuju domaće mlijeko.

Stevo Mirjanić je još dodao kako treba poduzeti unutarnje mjere za stvaranje uvjeta da veći broj farmi može da izvozi mlijeko, za šta je presudan kvalitet proizvoda te obilježavanje životinja.

Na sastanku u Banjoj Luci ministri su se također usuglasili o pokretanju inicijative Vijeću ministara i poduzimanja svih aktivnosti na donošenju Odluke o odobravanju sredstava za regresiranje dizel goriva za sve poljoprivredne proizvođače u BiH.

Postignut je dogovor i o drugim važnim pitanjima kao što su izmjene i dopune zakona iz oblasti poljoprivrede, veterine i hrane, izradi strateških planova iz oblasti poljoprivrede i drugo