Mladi sve više u BiH kupuju plinske pištolje

plinski pištolj

U Bosni i Hercegovini sve je veći trend kupovine plinskih pištolja, koji su dostupni po pristupačnim cijenama, već od 70 maraka.

Riječ je o replikama replike pravih pištolja i izgledaju autentično kao poznati revolveri, „tetejac“, „glok“ i teško je “provaliti” da nije riječ o stvarnom oružju.

plinski pištolj

No, upravo zbog toga, ali i činjenice da je bez dozvole i u krivim rukama opasnost, pokrenuta je inicijativa da se i plinski pištolj zavede pod kategoriju za koju je potrebno odobrenje policijskog organa, a ne prijava, jer se zbog vjerodostojnog izgleda često koristi prilikom izvršenja razbojništava.

Tako se na internetskom tržištu nalazi mnoštvo oglasa za prodaju plinskih pištolja i municije za njih. Najskuplji takav pištolj moguće je kupiti za 450 maraka (artemis), a municija je, također, jeftina i iznosi svega pola marke po metku.
I dok izgledom i zvukom prilikom ispaljenja podsjećaju na pravi, zbog čega izazivaju strah kod ljudi, plinski pištolji koje mahom kupuju mladi u BiH ne mogu nanijeti ozljede jer je cijev pregrađena.