FOTO  Mladež HDZ BIH prisustvovala obilježavanju 25. obljetnice utemeljenja HVO u Čapljini i Mostaru

Mladež HDZ BiH, obljetnica osnutka HVO
Svečanost je počela polaganjem vijenaca kod spomen Križa u vojarni, a nastavila se prijavkom najvišem državnom i vojnom vrhu. Po dolasku pred svečano postrojene ešalone, prijavak najvišem državnom i vojnom vrhu, kojeg su predvodili član Predsjedništva dr. Dragan Čović i ministrica obrane Marina Pendeš, podnio je brigadir Slaven Galić, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

Slijedili su intoniranje himne BiH te minuta šutnje u čast poginulih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Program svečanosti obilježavanja 12. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH i 25. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane, upotpunili su klapa „Trebižat" iz Trebižata i Vojni orkestar Oružanih snaga. Program je vodio Ante Bender.

„Obilježavanjem obljetnica pokazujemo vjernost, postojanost i ustrajnost prema ljudima koji su dali svoje živote. Danas, nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema tim ljudima. Stoga, svima onima koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane veliko hvala za sve što su učinili", istaknuo je brigadir Slaven Galić u obraćanju. Dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kazao je: „Danas je ponosan dan za sve nas u BiH kada obilježavamo 25. godinu utemeljenja HVO-a, koji je dao neizmjeran doprinos da bi danas BiH bila na tragu europskog puta i europskih integracija", istaknuo je u svome obraćanju hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Nakon Čapljine obilježavanje 25. obljetnice utemeljenje HVO-a se nastavilo u Mostaru izložbom ratnih fotografija HVO-a i koncertom Klape Sveti Juraj ratne mornarice u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača. U subotu 8. travnja 2017. godine u Mostaru je održana središnja svečanost koja je otpočela svetom misom za poginule i umrle hrvatske branitelje u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru. Svečanost se nastavila mimohodom s ratnim zastavama, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg spomenika u Mostaru. Hrvatsko vijeće obrane je u ratnom periodu bilo temelj obrane Bosne i Hercegovine kao i jamac opstojnosti Hrvata na ovim prostorima.