MIO u minusu 27 milijuna KM, nove mjere Vlade vode u kolaps

...udar na likvidnost ove institucije, a čime se dovodi u pitanje isplata mirovina tijekom ove godine. Prema informacijama Večernjeg lista BiH u prvome mjesecu, koji inače redovito podbaci s prikupljanjem prihoda, zabilježen je minus od 17 milijuna maraka dok je u drugome mjesecu nešto "poboljšana" uplata doprinosa, no na računu je nedostajalo deset milijuna maraka za isplatu mirovina. Ako se ovakav trend nastavi u sljedećih deset mjeseci, minus Zavoda MIO bit će jednak iznosu koji se izdvaja za isplatu mirovina za oko 375.000 umirovljenika. U Zavodu MIO, međutim, nisu potvrdili niti demantirali navode o visini slabijeg prikupljanja prihoda.

Pogubne odluke

- Mislimo da ćemo izdržati i redovito isplaćivati mirovine u sadašnjem iznosu, ukoliko ne dođe do promjena zakona ili pak neizmirivanja određenih obveza od drugih institucija. No, ukoliko dođe do toga ne možemo jamčiti redovitost isplata niti sadašnju visinu primanja, rekao je glasnogovornik Zavoda MIO FBiH Tomislav Kvesić za Večernjak. Po njegovim riječima radi se o padu od 2 % ili 4,5 milijuna u odnosu na prošlu godinu. Podaci poslovanja Zavoda za prva dva mjeseca su lošiji nego prošlih godina, što je rezultat ranijih pogubnih odluka vlasti oko sustava umirovljenja i stalnog povećanja dugovanja Vlade FBiH za isplatu mirovina osoba umirovljenih pod povoljnijim uvjetima, a za koje ne postoji financijsko pokriće. Zbog toga u značajnoj mjeri ispaštaju redoviti umirovljenici koji su svoja prava ostvarili s uplaćenim punim radnim stažom. Inače, prosječna mirovina u Federaciji iznosi 352,48 maraka, a najviše je takvih umirovljenika. Mirovine se isplaćuju u tri skupine ovisno o tome radi li se o osiguranicima koji su redovito stekli prava, preuzetim korisnicima bivše JNA, razvojačenim braniteljima s ispunjenim uvjetom za starosnu mirovinu.

Sporni umirovljenici

U drugu skupinu umirovljenika spadaju osobe koje su umirovljene po Zakonu o službi u vojsci BiH, Zakonu o oružanim snagama BiH, pripadnici Vojske FBiH po Zakonu o MIO i vojni osiguranici iz Jugoslavije, a u treću skupinu, za koje Vlada ne izmiruje svoje obveze redovito, spadaju osobe umirovljene po Zakonu o razvojačenim braniteljima, Zakonu o pravima branitelja i invalida. Takvih je 23.049 mirovina i na ime tih mirovina mjesečno se isplaćuje 10,8 milijuna maraka.