Ministri Bevanda i Šarović stali iza inicijative za ukidanjem carine na nelegirani aluminij

Ministri Bevanda i Šarović stali iza inicijative za ukidanjem carine na nelegirani aluminij
...jučer su, u središnjici Vanjskotrgovinske komore BiH, u cijelosti podržali inicijativu Uprave Aluminija d.d. Mostar za ukidanjem carinske stope na nelegirani aluminij, otvorivši time put snažnomu gospodarskom zamahu, čija će vrijednost premašiti 55 milijuna US dolara.

Riječ je o metalu kojega Aluminij koristi za pretapanje, rabeći plin kao jeftino gorivo, a zahvaljujući čemu, bez potrošnje skupe el. energije, može podići svoju proizvodnju za čak 30 posto. Kako toga metala nema u zemljama EU-a i Cefte, nego na tržištu Ruske Federacije, koje podliježe carinskomu režimu, u postojećim je uvjetima posao neisplativ. Prepoznajući golem potencijal Aluminijeva prijedloga, VTK BiH, na čelu s dr. Brunom Bojićem, organizirala je Okrugli stol s nizom ključnih aktera, kako bi tema bila do kraja artikulirana prije delegiranja službenoga dokumenta Vijeću ministara BiH.

- Ciljane suspenzije carina dobrim su mehanizmom razvitka izvozno okrenutih tvrtki i postizanju međunarodne konkurentnosti njihovih proizvoda. Aluminij jest jednom od najvećih bh. tvrtki i, prepoznajući benefite ove inicijative, podržavam usvajanje predloženoga rješenja - izjavio je ministar Šarović, na kojega se nadovezao ministar Bevanda, istaknuvši kako ozbiljnost rada Uprave Aluminija i precizna razrađenost predmetne inicijative u njemu stvaraju pozitivan odnos prema ovoj temi. Davši jasnu potporu, Bevanda je naglasio kako predstoji nužan završni korak, a to je potpuno suglasje i na Vijeću ministara. Naime, najviše tijelo državne izvršne vlasti Odluku o ukidanju postojeće carinske stope na nelegirani aluminij može donijeti tek za 2018. godinu, s tim da je u mogućnosti već sada usvojiti privremenu mjeru za ostatak tekuće godine, što će od njih službeno zatražiti i predsjedništvo VTK BiH, kako se ne bi gubilo dragocjeno vrijeme.

- Naš je posao prepoznati i pomoći valjane prijedloge za rasterećenje i razvitak domaćega gospodarstva, ali i posredovati u snaženju međunarodnih gospodarskih sveza. U ovoj smo inicijativi prepoznali moćnu polugu za ubrzanje restrukturiranja poslovanja Aluminija, kao i za gotovo nemjerljiv financijski i socijalni benefit za BiH - izjavio je dr. Bojić, nakon što je direktor Aluminija Mario Gadžić okupljenim ministrima, kao i predstavnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, bankarima i diplomatskomu osoblju zainteresiranih zemalja održao prezentaciju o prednostima ukidanja te sada neaktivne carinske stope.

- Državna korist po toj stopi sada je 0 KM, jer taj metal nitko u BiH ne uvozi, a ukoliko dođe do ukidanja carine, Aluminij će uvesti 25.000 t, podići svoju proizvodnju na nikada dosegnutih 180.000 t, udvostručiti postojeću vanjskotrgovinsku razmjenu s Rusijom i osnažiti državni izvoz za 55 milijuna dolara. To je automatski pozitivan utjecaj na bilancu BiH, na državni porezni i mirovinski sustav, te na rast zapošljavanja i javne potrošnje - poručio je prvi čovjek Aluminija, čije su poruke podržali i predstavnici UNO-a BiH i grupacije metalne i elektro-industrije pri VTK, potom zamjenik ruskoga veleposlanika u BiH Petr Frolov, kao i hrvatski veleposlanik u BiH NJ.E. Ivan Del Vechio.

- Kao predstavnik vlasnika 12 posto Aluminijeva kapitala, mogu samo zahvaliti na ovolikoj potpori ovoj inicijativi koju Vlada RH vidi kao šansu za napredak koja ne smije biti propuštena - poručio je Del Vechio, čiji je kolega NJ.E. Petr Ivancov, ruski veleposlanik u BiH, već upoznao službenu Moskvu s Aluminijevoj argumentacijom.

VTK BiH do kraja će tjedna uputiti službeni zahtjev Vijeću ministara BiH za donošenje odluke o ukidanju carinske stope na nelegirani aluminij za 2018. godinu, ali odmah i privremene mjere o njezinoj suspenziji i za ostatak ove godine. Ta bi mjera odmah implementirala instrument poboljšanja pozicije BiH u međunarodnomu prometu, omogućila snažno ubrzanje Aluminijeva restrukturiranja i osnažila priljev sredstava u državnu blagajnu.