Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić bit će smijenjen?

Fahrudin Radončić
U službenom zahtjevu za razrješenje Radončića navode se njegovi propusti kao ministra sigurnosti za vrijeme rušilačkih prosvjeda u BiH.

U neslužbenim zahtjevima za Radončićevom smjenom, koji se šire od usta do usta, a stigli su i od Ankare do Washingotna i Bruxellesa, traži se njegova smjena i zbog organizacije događanja gladnog naroda koji je rezultirao pravim blickrigom.

Naime, dok Federalna uprava policije vodi intenzivnu istragu prikupljanja dokaza o tome tko stoji iza pokušaja državnog udara, tko su izvršitelji "terorističkih akcija", istodobno se u javnost puštaju imena članova Radončićeve partije, Saveza za bolju budućnost (SBB), koji su aktivno participirali u organizaciji "revolucije gladnih stomaka".

Da je najbogatiji Bošnjak stao na čelo obespravljenog, gladnog naroda, i to s pozicije ministra sigurnosti, čini se da nitko u BiH ne dvoji.

- To je bila borba za moć, za nasilno preuzimanje vlasti. No, to što svi znamo, moramo i dokazima potkrijepiti da bismo mogli podignuti kaznenu prijavu - rečeno je Slobodnoj Dalmaciji u Federalnoj upravi policije, koja po nalogu Tužiteljstva BiH vodi istragu o terorizmu i pokušaju državnog udara.

Inače, medijski mogul i lider SBB-a Radončić u fotelju državnog ministra sigurnosti sjeo je prije 14 mjeseci. Na razinu državne vlasti uveo ga je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija koji se s Tihićevom SDA konfrontirao oko visine državnog proračuna, a što mu je poslužilo kao argument za izbacivanje iz vlasti najjače bošnjačke stranke i uvođenje Radončićeva SBB-a.

Unatoč brojnim pokušajima tijekom protekle godine, što legalnim, što nelegalnim, Radončićev SBB nije uspio ući u federalnu vladu, a što je bio njegov primarni cilj. Iz relevantnih izvora doznajemo da se Radončić nakon općih, listopadskih izbora vidio na poziciji premijera.

Štoviše, tako je naširoko otvorio karte relevantnim međunarodnim faktorima da im je već priopćio imena "svojih" ministara iz bošnjačke kvote. A budući Radončićev ministar sigurnosti trebao je biti aktualni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo, prenosiSlobodna.

No, sada je već izvjesno da će aktualni ministar sigurnosti, koji bi uskoro trebao biti bivši, kao lider SBB-a teško pronaći partnere za eventualne buduće koalicije, a kamoli biti premijer, jer predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija sada javno priznaje da je uvođenje Radončića u vlast bila ‘greška'.