Ministar na čelu je kriminalne organizacije sa svojim savjetnicima : Poljoprivrednici podigli kaznenu prijavu protiv Lijanovića

... protiv federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića, jer sredstva za poticaje ne dolaze do poljoprivrednika. Ovo je istaknuto u Sarajevu na pres-konferenciji Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH, gdje je rečeno da u 2012. godini napravljen neopravdan dug od 16,5 milijuna KM za biljnu i animalnu proizvodnju.

- Nećemo pljeskati Lijanoviću što nam je danas uplatio 60 posto duga iz prošle godine, a poljoprivrednici već rade šestomjesečne obračune za ovu godinu. Uradili su jesenju i proljetnu sjetvu, a još ne znamo tko je i zašto dobio novac koji je uplaćen danas. Nama se žale poljoprivrednici da su neki dobili poticaje za mlijeko, a drugi nisu i nitko nema točne podatke kome je šta plaćeno - kazao je predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić.

Po pravilniku mlijeko se obračunava mjesečno i trebali bi se mjesečno uplaćivati i poticaji, a poljoprivrednici čekaju i po godinu dana da se uplate poticaji.

- Za sve je kriv ministar Lijanović koji ne izdaje naloge Ministarstvu financija da se poticaji isplaćuju na vrijeme - tvrdi Nikšić. Član Koordinacije poljoprivrednih udruženja Dobroslav Bukmir, također za sve nedaće u poljoprivredi optužuje Lijanovića.

- Ministar poljoprivrede na čelu je kriminalne organizacije sa svojim savjetnicima. Tu ubrajam i Miru Pejića, Avdu Muslimovića i Nedžada Biću koji se predstavljaju kao neki predsjednici poljoprivrednih udruženja. Ovo je organizacija napravljena da izvlači novce za poticaje koji su namijenjeni poljoprivrednicima - tvrdi Bukmir.

Predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza Dževad Korać i vlasnik najveće farme koza u regiji rekao je da Lijanović ne da poticaje za uzagajanje koza na njegovoj farmi.

- Morao sam prikupiti brdo papira i izašle su sve postojeće komisije da provjere šta radim, ali i pored toga nisam dobio poticaje za uzgoj koza. Nisam jedini, oko 80 posto uzgajivača koza i ovaca dobilo je od ministra odbijenicu kada su se obratili za poticaje. To su pare Federacije a Lijanoviću je omogućeno da pokrade 28 milijuna KM koje su namijenjeni za poticaje 700 tisuća ovaca i koza - rekao je Kovač.

I peradari optužuju ministra poljoprivrede, tvrdeći da uništava najprofitabilniji dio poljoprivrede.

- Lijanović je izjavio da peradarima ne treba davati poticaje jer su se dovoljno razvili. Nokon njegove izjave Lijanović je uvezao u 2012. godini 14.575 tona pilećeg mesa. Za to je platio 30 milijuna KM. Da su se ova sredstva uložila u peradarstvo, mi bi mogli zaposliti oko 30 tisuća radnika. U BiH u peradarstvu je zaposleno oko 2.500 stalno zaposlenih radnika, uz povremeno angažiranje deset do petnaest tisuća sezonskih radnika. Na godišnjem nivou proizvodimo 20 milijuna brojlera pilića, a mogli bi proizvoditi 40 milijuna, kada bi dozvolio Lijanović - istaknuo je predsjednik Udruženja peradara FBiH Mesud Pinjo.

Na pres-konferenciji je rečeno da su za postupke ministra Lijanovića krivi i "federalni premijer Nermin Nikšić i ministar financija Ante Krajina, koji dozvoljavaju Lijanoviću da svojim malvrezacijama uništava poljoprivredu i novce za poticaje preusmjerava onima koji nemaju nikakve veze sa poljoprivrednom proizvodnjom.