FOTO  Ministar Herceg na otvaranju Dana hrvatskog turizma u Rovinju

Ova tradicionalna i najznačajnija turistička manifestacija godine u Hrvatskoj, okupila  je na jednom mjestu visoke dužnosnike zemalja u regiji koji rade u resoru turizma, a  koje je predvodio federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg. Značajnu ulogu u radu skupa uzeli su visoki dužnosnici europskih i svjetskih organizacija kao što su WTO, UNEP, Europska komisija, WTTC i drugi koji su svojim izlaganjima predstavili regionalne, europske i svjetske trendove u turizmu od kojega mi u BiH mnogo očekujemo.

Tijekom naredna 2 dana, sudionici skupa  će se osvrnuti na zahtjevnu turističku sezonu koja je u okvirima vrlo teške godine ostavila trag na gospodarstva diljem svijeta, a koju je Hrvatska završila sa iznimno dobrim rezultatima. Kroz bogat program, više stručnih skupova, radionica, i prezentacija, na kojima će svi imati prigodu iznijeti svoja mišljenja iskustva te planove, kako o protekloj tako  i nadolazećoj sezoni.

Tijekom stručnoga dijela u uvodnim izlaganjima predstavljene su mjere koje pojedine zemlje poduzimaju kako bi predstojeću  2011. godinu učinili konkurentnom i lakšom, unatoč tomu što većina svjetskih organizacija predviđa tek lagani oporavak. Svojim dolaskom na ovu najznačajniju manifestaciju u regiji potporu hrvatskim turističkim djelatnicima na čelu sa ministrom Damirom Bajsom dao je federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg. U svom prigodnom obraćanju nazočnima, ministar Herceg čestitao je ministru Bajsu i svim hrvatskom turističkim djelatnicima na uspješnoj sezoni , te izvanrednoj organizaciji 3. „Dana hrvatskog turizma 2010". Ističući važnost  Hrvatske kao turističkoga lidera u regiji i sinergijsku povezanost Jadranske obale i jadranskoga zaleđa kao turističkih destinacija ministar Herceg je istaknuo nužnost povezivanja u svrhu stvaranja novih turističkih proizvoda koje bi u konačnici imali za cilj zajedničke nastupe prema trećim tržištima.

 Činjenica je da uistinu imamo odličan potencijal za razvoj turizma budući da BiH obiluje prirodnim ljepotama i vrijednom kulturnom baštinom, što predstavlja konkurentne prednosti na kojima se može i mora temeljiti naša turistička ponuda. Koliko god da toga ponekad ni sami nismo svjesni, imamo ono što tržište traži - netaknutu prirodu i ekološki još uvijek očuvan prostor, a uz to složenu i zanimljivu mješavinu povijesti, kulture, gastronomije. Nažalost, još uvijek te potencijale ne koristimo dovoljno iako svaki dan ima pomaka što nabolje govore  ostvareni rezultati i  porast od 22% u 9 mjeseci 2010.godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

-Naša očekivanja su bila umjerena i pozitivna uvažavajući krizu koja nas je sve pogodila, čime smo posebno zadovoljni rezultatima.  Uz  jasnu viziju koju imamo  rekao bih, snažnog opredjeljenja i sa velikom željom za bolje i sretnije sutra,  mi ćemo i dalje jako puno raditi na promociji i poboljšanju turističke ponude Bosne i Hercegovine, pokušavajući zadržati dosadašnju poziciju na zahtjevnom konkurentnom turističkom tržištu.