Ministar Bevanda i HDZ najučinkovitiji po CCI-ju

Dobar loš zao emisija, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vlada Federacije, stanovi, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, kandidat, Vjekoslav Bevanda, Dragan Čović, Vjekoslav Bevanda, autocesta, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, Mario Vrankić, Dobar loš zao emisija, Vjekoslav Bevanda

Izvještaj o radu Vlade Federacije BiH koji su na temelju statističkih pokazatelja o predloženim zakonima i odlukama načinili Centri civilnih inicijativa (CCI) koji po njima nije dobio prolaznu ocjenu ima i svojih iznimki. Vlada FBiH je tijekom 2007. godine od 99 zakona realizirala 32, što nije niti trećina od planiranih.

Povećao prosjek

Sljedeće godine Vlada je popravila svoj učinak i povećala ga na 45,26%, dok je u prošloj godini Vlada realizirala polovicu od godišnjeg plana. Ukupno gledajući, Vlada FBiH je utvrdila i poslala u parlamentarnu proceduru 275 različitih zakona. Od toga 146 je bilo planirano programima rada, a 129 su neplanirani zakoni. Prema CCI-ju, kao po pravilu koje vrijedi za cijelo mandatno razdoblje, najmanje posla napravilo je Ministarstvo pravosuđa, na čelu s ministrom Feliksom Vidovićem (HDZ BiH), s čak 12 nerealiziranih zakona, od 17 planiranih. Po broju preostalih zakona iz programa za 2010. godinu, s ministrom Vidovicem se izjednačio ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević (HDZ 1990.) s čak 12 nerealiziranih od 13 planiranih zakona. Pri tome su iz CCI-ja kao najučinkovitijeg proglasili ministra Vjekoslava Bevandu (HDZ BiH) iz čijeg je ministarstva realiziran 71 zakon. Pri tome je ministarstvo kojemu je na čelu Bevanda više predložilo i realiziralo zakona nego što su zajedno učinili ministri iz SDA i Stranke za BiH. Inače, najviše materijala za sjednice Vlade Federacije BiH pripremili su ministri iz HDZ-a BiH - 1247, što predstavlja 25,6% od ukupnog broja realiziranih mjera o kojima je aktualni saziv Vlade Federacije BiH raspravljao od početka mandata.

Ispunjeni ciljevi

Medu točkama koje su realizirali ministri iz HDZ-a nalazi se i najveći broj onih koje su u vezi s Građanskom platformom. U isto vrijeme najveći broj mjera koje značajnije mogu utjecati na realizaciju zahtjeva iz Građanske platforme realizirali su ministri stranke HDZ 1990. (56). Osim planiranih, ministri su realizirali i izvanprogramske zakone, a ukupno po strankama situacija je sljedeća: ministri HDZ-a BiH – 118 zakona utvrđenih na Vladi od kojih 73 usvojena u Parlamentu; ministri SNSD – 6 utvrđenih zakona, 2 usvojena u Parlamentu; ministri SDA – 36 utvrđenih zakona, od kojih 22 usvojena u Parlamentu; ministri HDZ-a 1990. – 36 utvrđenih zakona, od kojih 16 usvojenih u Parlamentu; ministri Stranke za BiH – također 36 zakona, od kojih 17 usvojenih u Parlamentu.

izvor: večernji list