Miloradu Trbiću 30 godina zatvora za genocid u Srebrenici

Trbić je u listopadu 2009. godine proglašen krivim što je kao pomoćnik načelnika za sigurnost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) od 10. srpnja do 30. studenog 1995. u okviru udruženog zločinačkog poduhvata učestvovao u operacijama hvatanja, zatvaranja i pogubljavanja, a potom pokopavanja i prikrivanja tijela ubijenih Bošnjaka iz Srebrenice.

Trbić je također osuđen za osobno sudjelovanje i pomaganje u ubojstvima muškaraca iz Srebrenice na različitim lokacijama na području općine Zvornik.

"Trbić je po prijekom postupku pogubio desetine muškaraca, da bi zastrašio, obuzdao i kontrolirao ostale zarobljenike. On je svjesno i hotimično omogućio koordinaciju organiziranih likvidacija, na taj način što je koordinirao dostavu logističke podrške - goriva i municije - jedinicama na terenu", stoji u prvostupanjskoj presudi, koju je Apelacijsko vijeće potvrdilo.

Istom presudom, Trbić je oslobođen optužbi za zločine na području općine Bratunac, jer Sud smatra da se oni "nisu mogli dovesti u vezu sa optuženim", budući da su izvan zone odgovornosti Zvorničke brigade.