Milorad Dodik: Sarajevo je bliskoistočni grad

Milorad Dodik
Mi nismo zainteresirani za ustavne promjene i u njima nećemo sudjelovati, taman da razgovore o tome vodi državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, javlja Srna.

Dodik je naveo da OHR treba otići iz BiH, dodajući da je Europska unija iznijela jasan stav da BiH ne može ići dalje prema Uniji dok je god ta međunarodna institucija prisutna u BiH. Nećemo sudjelovati u bilo kakvim europskim reformama, dok je OHR ovdje naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni iz federalnog Sarajeva mogu naučiti od građana Istočnog Sarajeva kako se upornošću i istrajnošću gradi svoj grad i kako se ne da svoje, a ne uzima tuđe."Kakvo je to bajno federalno Sarajevo kada u njemu živi 95 posto Bošnjaka. Nudi li se to nama kao grad u koji trebamo imati povjerenje? To je bliskoistočno Sarajevo", rekao je Dodik. a.

Dodik je također ponovio da za njega važi deviza "RS zauvijek, a BiH koliko mora". "To moranje ovih dana u New Yorku skraćuje Haris Silajdžić", rekao je Dodik i ponovio kako Ured OHR-a mora biti zatvoren, jer je "to mjesto koje nanosi najviše problema u BiH". "To je mjesto koje navija isključivo za Bošnjake. Nema razloga da vjerujemo ikome iz OHR-a. Oni moraju otići", poručio je Dodik.

On je poručio da RS poštuje samo devet nadležnosti koje ima BiH, dok sve ostale ne poštuje, jer su one otete ili oduzete silom od RS, prenosi Srna.

"Ne samo da neće više niti jednu nadležnost dobiti, nego će i one koje su otete morati vratiti. Bit će donesen zakon u RS da će se zakoni koje donese Parlamentarna skupština BiH moći primjenjivati u RS samo ukoliko ih potvrdi Narodna skupština RS", rekao je Dodik.