Milorad Dodik: RS neće vrhovni sud BiH

Milorad Dodik
Ne sporimo neki oblik suda i tužilaštva na nivou BiH, ali bi u svakom slučaju trebalo da bude isključena retroaktivna primjena zakona. Nećemo pristati ni na objedinjavanje, kako neki predlažu, pravosudnog budžeta, jer to ne bi bilo efikasno", rekao je Dodik na otvaranju strukturalnog dijaloga koji su dogovorili on i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

Predsjednik RS-a ocijenio je da je reforma pravosudnog sistema, koju je proveo OHR, loša i neuspješna.

On je naglasio da pravosudne institucije BiH treba udaljiti od upliva stranaca koji su do sada uticali na konkrtna rješenja.

"Nekima u BiH odgovara upliv stranaca u pravosudne institucije i ta praksa mora biti prekinuta", rekao je Dodik.

On je naglasio da će stavovi Srpske u strukturalnom dijalogu biti zasnovani na Ustavu BiH i evropskoj praksi.

Dodik je napomenuo da RS neće napustiti strukturalni dijalog koji mora dati rezultate u vezi sa reformom pravosuđa.

Komesar EU za proširenje Stefan Fule izjavio je na otvaranju strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH da EU snažno podržava Sud i Tužilaštvo BiH, kao i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, navodeći da te institucije ne smiju biti dovedene u pitanje.

"Cijeli ovaj proces je u rukama domaćih političkih lidera. EU će nakon svakog sastanka dati preporuke koje će biti u skladu sa evropskom praksom", rekao je Fule.

On je naglasio da su pravosudne institucije na nivou BiH dale veliki doprinos u vladavini prava i usaglašene su sa evropskim standardima, napominjući da je važno da se njihovo funkcionisanje ne dovodi u pitanje.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je na otvaranju strukturalnog dijaloga o da je reforma pravosudnog sistema u BiH poželjna i neophodna.

"Svjesni smo naše odgovornosti na tom putu, ali ovaj strukturalni dijalog omogući će nam dobru primjenu evropske prakse", naglasio je Čolak.

On je istakao da je neophodno nezavisno pravosuđe da bi građani imali visok nivo povjerenja, dodajući da je u pravosudnim institucijama potreban nacionalni balans.

U radu prvog sastanka, osim Dodika i Fulea, učestvovali su predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, ministar pravde RS-a Džerard Selman i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.
(srna)