Milorad Dodik: Nasilan brak s Fedracijom BiH koštao RS milijardu maraka

Milorad Dodig

"BiH postoji samo zahvaljujući korumpiranim činovnicima iz međunarodne zajednice, kojima se osladilo da na muci naroda zarađuju ogromne plaće, iako je i njima jasno da je BiH nemoguća država", rekao je Dodik za "Press RS".

On je naglasio da stranci u BiH primaju plaću od 20.000 ili 30.000 eura, a zatim pokušavaju "prodati" priče o korupciji, te preporučio visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da ispita korupciju u međunarodnim organizacijama, umjesto što svakog dana vlastima pokušava sugerirati što je to korupcija.

"Kako je moguće da bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown u BiH kupi kuću na Jablaničkom jezeru za određenu sumu, a potom je proda po tri puta većoj cijeni, i zar to nije korupcija", zapitao je Dodik.

Komentirajući mogućnost "pada" standby aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ zbog neispunjavanja postavljenih uslova, Dodik je rekao da je Srpska sa svoje strane ispunila sve uvjete, ali da to nije uradila FBiH.

"Nama je potrebno da se nastavi aranžman sa MMF-om, ali za RS neće biti tragedija ako kojim slučajem dođe do zaustavljanja realizacije tog aranžmana, jer će se budžet i javni fondovi u RS ostvarivati u istom opsegu koji već postoji", naglasio je Dodik.

On je rekao da je RS zaustavila donošenje okvirnog budžeta za BiH, jer on ne može biti samo u interesu Sarajeva.

"Ne možemo podržati budžet BiH koji favorizira samo jednu stranu. Ili ćemo se dogovoriti ili od ove zemlje nema ništa", zaključio je Dodik.

Press RS