Milorad Dodik: Možemo smijeniti Lagumdžiju!

Milorad Dodik
...Republike Srpske i čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

''Uz 13 glasova predstavnika iz RS-a i devet plus tri glasa iz Federacije BiH, jasno je kako postoji većina koja može smijeniti Lagumdžiju. O tome tko bi podržao Lagumdžijinu smjenu još nismo vodili direktne razgovore, ali veoma brzo ćemo otvoriti i to pitanje u Parlamentu BiH'', izjavio je Dodik Agenciji Anadoliji.

Na novinarsko pitanje bi li Lagumdžijina smjena značila i formiranje nove vladajuće koalicije na državnoj razini, predsjednik RS-a je kazao kako su ''takve stvari sasvim normalne u demokratskim društvima''.

Komentirajući Lagumdžijinu izjavu da neće njemu podnositi ostavku, Dodik je istaknuo kako Lagumdžija s njim osobno nema problem, te kako njemu ni ne treba podnositi ostavku.''On ima problem s Ustavom BiH i to je pitanje preko kojeg mi nećemo preći'', kategorički je kazao Dodik.

Govoreći o izjavi člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da bi nakon Lagumdžijine eventualne smjene mjesto ministra vanjskih poslova BiH trebalo pripasti Srbima, Dodik je potvrdio kako bi tako trebalo biti. ''Mi smo prihvatili kompromis Lagumdžijinim imenovanjem samo kako se ne bi ponavljaje stvari iz vremena Svena Alkalaja, a Lagumdžija je, iako je dao obećanje, radio drugačije. Ipak, imenovanje Srbina na funkciju ministra vanjskih poslova značilo bi promjenu sastava Vijeća ministra, a mislim da to nije primarno u ovom trenutku", zaključio je Dodik.