Milorad Dodik: BiH je neodrživa

Milorad Dodik

Komentirajući to što je Doris Pack u svom izvještaju Odboru za vanjsku poslove Europskog parlamenta apelirala na RS da nastavi aktivno i konstruktivno da sudjeluje u pregovorima o raspodjeli bivše državne imovine i da se ''uzdrži od opstrukcija odluka OHR-a'', Dodik je rekao da je ''Pack u prethodnom vremenu zahtijevala sveobuhvatne ustavne promjene u BiH, što nije u skladu s Dejtonskim sporazumom''.

RS, dodao je Dodik, ne može biti proglašena krivom ni ako se ne implementira presuda Suda u Strazburu u predmetu ''Sejdić i Finci protiv BiH'' jer je spremna da se ona provede, ali je pitanje želje li to predstavnici vlasti u FBiH.

''Nisam oduševljen BiH i neću plakati ako bude izbačena iz Vijeća Europe zbog neprovođenja presude'', rekao je Dodik.

Za BiH je Dodik, između ostalog, rekao da je ''održava samo to što stranci pokušavaju da zadrže privid njenog funkcioniranja''.

''Mnogo je primjera koji ukazuju na to da BiH nije održiva zemlja i da treba pristupiti nekom drugom konceptu. U BiH se primarno mora osigurati mir i stabilnost, a u okviru toga možemo da razgovaramo i o mirnim razlazima, zašto je to nemoguća varijanta. Zašto mora da bude samo ona varijanta za koju neki stranci misle da je moguća'', rekao je.

Za međunarodne predstavnike je rekao da u BiH ruše dogovor domaćih političkih lidera, a kao primjer izdvojio je proces imenovanja direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, o čemu je šest lidera potpisalo suglasnost o strukturi i rotacijama na tom mjestu, što su, tvrdi, stranci osporili.

  Fena