Milion maraka odštete zbog pritvora bez osnova

... i sud ih je pravosnažno oslobodio optužbe, ili su u pritvoru bile duže od izrečene kazne zatvora, pišu Nezavisne novine.

Međutim, podaci su još porazniji, a plaćeni iznos oštećenim u postupku pred sudovima u BiH nesumnjivo veći kada se zna da Visoko sudsko i tužilteljsko vijeće (VSTV) BiH barata nepotpunim podacima u odnosu na plaćene troškove postupka u 27 slučajeva prethodne dvije godine.

Prema informacijama VSTV-a, tokom 2011. i 2012. godine bilo je 35 predmeta u kojima je država plaćala "penale", odnosno naknadu štete osobama koje su neosnovano bile u pritvoru. Iz državne kase je samo na ime odštete u ovih 35 predmeta plaćeno 514.000 KM, a najviše ovakvih slučajeva bilo je u Sudu BiH (13, iznos odštete 251.529 KM) i pred Osnovnim sudom u Sokocu (osam predmeta, iznos odštete 118.200 KM). Dvije najveće pojedinačne odštete platio je Sud BiH, 67.349 KM i 43.000 KM.

U 2011. i 2012. godini u 32 ovakva predmeta izrečena je oslobađajuća presuda, a oštećeni su u pritvoru proveli ukupno 6.286 dana! Međutim, VSTV barata podacima za troškove postupka u samo pet slučajeva, i to pred Sudom BiH, koji su iznosili ukupno 296.850 KM.

Istovremeno, 11 je predmeta u protekle dvije godine u kojima je u potpunosti ili djelomično usvojena tužba za naknadu izdataka i "nagradu" osobama koje su neosnovano bile u pritvoru. Ukupan iznos koji je država platila u ovim slučajevima iznosi 187.176 KM.

Različita su mišljenja pravnika i eksperata šta su uzroci ovakvog stanja u pravosuđu. Problem je veći tim prije što je posljednjih godina ogroman broj oslobađajućih presuda pred Sudom BiH; prema jednim informacijama, takvih je predmeta više od pola, dok one slobodnije procjene govore o nekih 70 ili čak 80 posto.

Vlado Adamović, bivši sudac Suda BiH, danas odvjetnik, kaže da uzroke treba tražiti na dvije adrese.

"Ili se nedovoljno pažnje pridaje prilikom potvrđivanja optužnica, što može biti greška sudaca, ili su, s druge strane, uzrok nedovoljno potkrijepljeni dokazi tijekom postupka, a to je do tužitelja. Odvjetnici tu nisu krivi, a država plaća penale", ističe Adamović, koji kaže da se srž problema može potražiti u nedovoljnom oprezu sudija i tužitelja.

Zdravko Grebo, ugledni sarajevski profesor, svoj stav o ovom fenomenu nije želio iznositi kao univerzitetski profesor, već kao obični građanin. Za razliku od Adamovića, Grebo smatra da su uzroci sasvim druge prirode.

"Tužioci i sudije nisu diletanti i mislim, a nemam dokaz, da problem nije neznanje i nekompetentnost, nego je stvar apsolutno političke prirode", kaže Grebo. On smatra da je jedino objašnjenje u tome da se na pravusuđe vrši politički pritisak.

"Ako je ta pojava toliko masovna, pri čemu država isplaćuje ogromne pare kao kompenzaciju, zašto se onda ne sankcionišu suci i tužitelji? I pitam se zašto politički lideri ne traže odštetu za duševnu bol kada padaju optužnice podignute protiv njih", navodi Grebo.

Na pitanje da li politika uzrokuje padanje optužnica i presuda i kada su u pitanju "nižerangirani" slučajevi raznih zlouporaba, prevara ili sitnih dilera, Grebo naglašava da je u teoriji, a posebno u tranzicijskim i labavim državama, poznato da postoji sprega organiziranog kriminala, pravosuđa i političkih elita, ali da je to u slučaju BiH apsolutno nedokazivo.

"Na kraju, treba se pitati kako nam je Keljmendi pobjegao iz zemlje", zaključuje Grebo.

Podaci za 2011. i 2012. godinu

998.000 KM odštete i troškovi postupka

6.286 dana oštećeni proveli u pritvoru

35 predmeta u kojima je država platila naknadu štete

32 predmeta u kojima je izrečena oslobađajuća presuda

11 usvojenih tužbi za naknadu izdataka i "nagradu"

Gori i od Srbije

Prema podacima srbijanskih medija, oko 553.000 eura (nešto više od miliona KM) plaćeno je iz državne kase na ime odštete ljudima koji su u Srbiji neosnovano bili u pritvoru, a sud ih je potom proglasio nevinima, no podaci se odnose na posljednje tri i po godine. Riječ je o 197 osoba, koje su iza rešetaka ukupno provele 14.852 dana. Prema ovome, jasno je da Srbija plaća znatno manje "penale" oštećenima u postupcima provedenim na ovaj način.