Milijunima maraka gase prosvjede po Bosni

prosvjedi, Nermin Nikšić
Nakon prosvjeda rudara zbog neispunjenih obećanja vlasti u svezi pripajanja rudnika uglja iz Bosne sarajevskoj Elektroprivredi BiH, počeli su i prosvjedi drugog radnika Krivaje - drugog velikog projekta sarajevskih vlasti kojim su proračunska sredstva ubrizgavana bez natječaja u posrnule tvrtke piše danas Poslovni portal ba.

Više stotina radnika Krivaje okupilo se jutros ispred tvrtke tražeći informacije o jučerašnjim pregovorima sindikata s Nerminom Nikšićem i Erdalom Trhuljem. Dobili su informaciju kako bi sirovine Krivaji trebale biti isporučene već danas, a Vlada FBiH obećala uplatu sredstava "jednokratne pomoći" u idućem tjednu. 

Nezadovoljni novim odgađanjem početka proizvodnje najavljenog za prošli tjedan, radnici su Općini Zavidovići, Vladi Županije zeničko-dobojske i Vladi FBiH koja upravlja tvrtkom u ime države, dali rok od sedam dana pokrenuti proizvodnju. U suprotnom, najavili su poduzimanje radikalnih mjera, među kojima i blokade magistralnog puta M-17. 

Vlada iz proračuna poklanja miljun KM

Vlada Federacije BiH žurno je danas održala telefonsku sjednicu i kako se navodi u priopćenju donijela Odluku o "raspodjeli dijela sredstava tekućeg transfera - Subvencije javnim poduzećima - konsolidacija Krivaje Zavidovići" utvrđenih proračunom FBiH za 2011. godinu.

Krivaji je danas "dodijeljeno" 600.000 KM namijenjenih pokretanju proizvodnje, a u istu svrhu i s istog proračunskog transfera 22. rujna odobreno im je 400.000 KM.