Milijuni bačeni u vjetar

Od OHR-a nametnuta Vlada proteklog je tjedna, bez natječaja i javnosti poznatog kriterija, poklonila milijuna KM nekolicini povlaštenih tvrtki. Naprečac izglasanom odlukom podijelili su 32 milijuna KM tvrtkama koje svojim poslovanjem nisu bile u stanju, ili nisu htjele, plaćati obveze prema državi.

S druge pak strane, 17 tvrtki koje su bile angažirane u Libiji, ostale su bez milijunskih poslova i u zemlju vratile oko 1.000 radnika. Razlozi, zakonski i pravični temelji za pomoć tim tvrtkama mnogo su veći, no one pomoć nisu dobile. Vlada je u ime "pomoći" ovim tvrtkama tek "uspostavila interresornu skupinu" za "uspostavljanje kontakta"i prijedlog rješenja piše Poslovni portal ba.


Uspješni i ne očekuju potporu vlasti

Predstavnici tvrtki koje su poslovale u Libiji i sami ne očekuju veliku pomoć od institucija, ali pozivaju vlasti na bar jednokratnu financijsku pomoć radnicima koji su ostali bez posla.

Krajem ožujka Ekonomsko-socijalno vijeće predložilo je Vladi Federacije BiH formiranje interresorne radne skupine koja bi "uspostavila kontakte" s tvrtkama koje su radile u Libiji i predloži rješenja za ublažavanje njihovih problema.

Avdo Rapa, podpredsjednik Gospodarske komore FBiH, smatra kako, objektivno gledano, Vlada FBiH ne može mnogo pomoći, a prijedlozi Radne skupine idu za tim da radnici ne budu otpušteni, a kompanijama se pomogne u pronalasku alternativnih tržišta.

Faruk Širbegović, vlasnik Širbegović grupe iz Gračanice, rekao je Nezavisnim novinama kako većina tvrtki ne može primiti sve radnike koje su izgubili posao u Libiji. "Vlada FBiH morala bi napraviti program pomoći tvrtkma i uposlenima. U ovom trenutku najbitnije je radnicima dati jednokratnu financijsku potpora kako bi imali od čega živjeti dok ne bude pronađeno neko rješenje", ističe Širbegović.

U sarajevskoj "Hidrogradnji" tvrde da su s predstavnicima vlasti održani sastanci o prevazilaženju novonastale situacije, ali bez rezultata. "Još nema ništa konkretno", rekao je Nezavisnim generalni direktor Hidrogradnje Semin Mašić i dodao kako ova držabna tvrtka ionako ima višak uposlenih te ne može zbrinuti "Libijce" koji su se prije dva mjeseca vratili u zemlju.

Nepoznata i sudbina imovine

"Održavamo kontakte s ljudima u Libiji, ali obzirom kako im granate fijuču iznad glave i kako se bore za preživljavanje ne ulazimo u detalje, pa tako i nemamo previše informacija", naglašava Mašić.

Radomir Traparić, direktor Neimarstva iz Trebinja, kaže kako rat u Libiji prelazi u dugotrajni sukob i u tvrtki osluškuju kako će se događaji dalje razvijati. "Naša imovina u Tripoliju je čitava, nije oštećena niti otuđena", kaže Traparić, ali dodaje kako je pitanje hoće li radovi moći biti nastavljeni kada se rat završi.

U bh. tvrtkama koje su imale poslove u Libiji kažu kako je prerano razmišljati o pisanju odštetnih zahtjeva. Ističu kako bi to oni rado učinili da znaju kome će takve zahtjeve ispostaviti.

"Libiji ne možemo, jer je zemlja još u ratu. Kada se stanje smiri, onda se može ispostaviti odštetni zahtjev za imovinu koja bude uništena. Na drugoj strani, nemamo osnova da se s tim u vezi obraćamo našim vlastima", kaže Radomir Traparić.