Milicija trenira strogoću

Nakon kratkog saslušanja u Policiji, Abedin Smajić je pušten da se brani sa slobode, jer nema elemenata za određivanje pritvora. Smajić je na forumu internet portala bosniahistory, s istomišljenicima Jackom, Drinom i Abdurrahmanom, pisao o napadima na Srbe u okolini Brčkog. Prema Krivičnom zakona Brčko distrikta, za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti predviđena je zatvorska kazna u trajanju od jedne do pet godina.
Hapšenjem Smajića, Milicija Brčko distrikta je pokazala sposobnost i mišiće. Dok se državom i distriktom slobodno šetaju kriminalci svih vrsta i boja, dok u Skupštini i Vladi Brčko distrikta sjede daleko veći širitelji mržnje i nertpeljivosti milicajci „apšenjem" sitnih ribica mažu oči javnosti, a štuke i dalje na slobodi.

No vratimo se piskaranju našeg komšije El Fatih Smajića:

Smajić je na forumu bio registriran kao El Fatih!!!. El Fatih (osvajač) je nadimak sultana Mehmeda II. Sultan El Fatih je odgovoran za propast i porobljavanje Bosanskog Kraljevstva. El Fatih je odgovoran za tisuće ubijenih Hrvata BiH. El Fatih je odgovoran za stoljetno silovanje, pljačkanje i ubijenje Bosne. Ipak, sve to ne smeta jednom temeljnom i autohtonom Bošnjaku da na internetu koristi ime ovog zločinca. Još jedan od brojnih bolesnih primjera izgubljenosti i dezorijentiranosti temeljnog i autohtonog naroda.

Brčanski El Fatih Smajić na forumu bosniahistory:

„Za početak udariti na sela Vujičiće, Gajeve i Bukvik kao neki naš cilj i plan. Tu moramo da uništimo pravoslavne, jer ovi mogu da jave četnicima šta oni iz Maoče planiraju. Dobro je što je linija bošnjačkih sela od Rašljana do Broda i ulaza u grad Brčko danas homogena bošnjačka i što se nije promijenila situacija" - piše Smajić.

El Fatih Smajić: „Treba napasti i neutralisati naselje Grčicu i Ilićka sa bijeljinske strane, a od strane Ivika i Glukovca napasti Grbavicu i uzeti Ulice te se tako osigurati od napada iz pravca Lončara".

„Istovremeno treba iz pravca Brke, napasti srpska sela u bošnjačkom zaleđu Bukvik, Cerik i Gajeve te osigurati koridor prema Gradačcu i Srebreniku i time potpuno osigurati brčansku opštinu i potpuno presjeći RS na dva dijela".

„Onda sa gradačačke strane krenuti na minijaturne srpske opštine Pelagićevo i Donji Žabar čime bi se Brčko u potpunosti zaštitilo od napada sa šamačke strane".

Partner Drina, dodaje:"Za početak totalno uništiti sela Vujičići, Bukvik, Gajevi, Lukavac, Bukovac, Grbavica. Treba stvoriti psihozu stalne nesigurnosti kod njih. Podstaknuti ih na iseljavanje. Trebaju nam potpuno homogene teritorije. Zvati ih i pitati hoće li da prodaju imovinu. Što se tiče ratne opcije ne treba gledati na Brčko kao na izolovan slučaj. U Tuzlanskom bazenu nema više četničkih enklava. Ogromne se snage mogu dopremiti u Brčko u kratkom periodu".

U planiranje se uključuje i Jack: "Možemo i moramo napraviti od Brčkog nešto poput Mostara. Šta Hrvatima vrijedi što su većina u Mostaru kad ne smiju da prismrde preko Bulevara".

Oko ovog El Fatihovog piskaranja po forumu nekakvog bezveznog portala je dignuta velika prašina. Pitanje je zašto? Smajić nije napisao ništa novo, niti je iznio neke nove planove ili strategije. Jedina greška u Smajićevim upisima je to što on piše; trebali bi napraviti ovo, traba napraviti ono. Istina je da se već uveliko radi na ovome o čemu Smajić piše da bi se tek trabalo napraviti, i puno toga je već napravljeno.

Prvo: Oni koji imaju dugo pamćenje sjetiti će se vremena formiranja općine Ravne-Brčko i svih igara i igrica oko sela Cerik. Ostalim prporučujem da prođu kroz selo Cerik, a svratite i na Arizonu („Onda sa gradačačke strane krenuti na minijaturne srpske opštine Pelagićevo i Donji Žabar").

Drugo: U izgradnji je poslovna zona Brka na teritoriji hrvatskih i srpskih sela. Hrvatska sela Ulović i Vitanovići pripadaju župi Ulice („uzeti Ulice"). Ova hrvatska i srpska sela (Lukavac i Bukvik) se nalaze na putu prema Srebreniku i Gradačcu („totalno uništiti sela Vujičići, Bukvik, Gajevi, Lukavac", „osigurati koridor prema Gradačcu i Srebreniku").

Traće: Već godinama kruže glasine o gradnji džamije u Bukviku („Zvati ih i pitati hoće li da prodaju imovinu", „Podstaknuti ih na iseljavanje", „osigurati koridor prema Gradačcu i Srebreniku", „Za početak totalno uništiti").

Četvrto: Pogledati trasu buduće autoceste Orašje-Tuzla („Dobro je što je linija bošnjačkih sela od Rašljana do Broda i ulaza u grad Brčko danas homogena bošnjačka i što se nije promijenila situacija").

I tako, dok naši partneri već provode strategije mi našu još nismo ni osmislili. Partneri prave autoceste i probijaju koridore - mi asfaltiramo nekakve nebitne sokake.

Trenutno su u Brčko distriktu u modi obilaznice i koridori. Srbi i Muslimani ih već imaju, a kako vidimo planiraju se i drugi pravci. Pa, kada oni imaju obilaznice i koridore, zašto da nemamo i mi? Za početak možemo napraviti jednu cesticu izmedju Boća i Lipovca, ili jednu malu obilaznicu oko Palanke i Brke. Poslije možemo napraviti jedan mali tunelčić do Drijenče, a zatim jedan mali sokačić Dubrave - Blaževac - Turić - Tramošnica. Zašto ne? Ravanopravni smo.

Anto Sluganović/posavski-obzor.info