Milanović s Bevandom: Tražimo fer odnos za bh Hrvate. Lagumdžija i Nikšić odbili ručati s premijerom Hrvatske

... jedan je od zaključaka današnjeg susreta premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

U izjavama za medije upriličenim nakon sastanka, pojašnjeno je da će dvije strane učiniti sve da unaprijede resornu suradnju radi rješavanja pitanja koja su pred Hrvatskom i BiH već 20 godina.

"Otvorili smo mnogo tema i ako riješimo samo dio njih tijekom mandata premijera Milanovića i mog mandata, bit ćemo zadovoljni", rekao je Bevanda.

Milanović je konkretizirao otvorene teme te istakao one najvažnije- infrastruktura, poslovanje hrvatskih tvrtki u BiH, granični prijelazi, most u Gradišci, shengenski koridor, luka Ploče te Rafinerija u Brodu.

"Rafinerija u Brodu je ozbiljan ekološki problem za Hrvatsku koji treba biti riješen. Isto tako, trebamo zajednički rješavati luku Ploče koja je većinski u vlasništvu Hrvatske, ali nema smisla bez BiH", kazao je Milanović.

Dodao je da u posjet BiH nije došao u ulozi mentora "jer je BiH u prošlosti imala i previše mentora".

"Hrvatska ne može profitirati od nestabilnog susjeda i nama je u interesu napredak BiH", poručio je Milanović.

Na pitanje novinara o najavljenom susretu s predstavnicima HNS-a, Milanović je rekao da nema namjeru razgovarati o rekonstrukciji Vlade FBiH već o problemima političkih stranaka za koje je glasala većina hrvatskog naroda u BiH.

"Hrvati u BiH su nam važni, ali ovdje ne dolazimo kao mentori, niti dolazimo po glasove. Razgovarati se mora i zbog toga smo ovdje. Insistirali smo na tome da bh. Hrvati vide BiH kao svoju domovinu, a sada ćemo tražiti puteve da se za bh. Hrvate u okviru BiH nađe nešto što je fer odnos, nešto što nije samo formalno zakonski već što odražava duh zakona. Takvi Hrvati itekako mogu biti spona prema Europi", pojasnio je Milanović.

Bećirović: Milanovićev protokol ima manjkavosti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske danas se, u okviru prve službene bilateralne posjete BiH, sastao i s članovima kolegija Zastupničkog  i Doma naroda PSBiH.

Razgovarano je o unapređenju suradnje te neophodnosti rješavanja otvorenih pitanja između dvije zemlje.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denis Bećirović kazao je u izjavi za novinare da BiH i Hrvatska imaju niz otvorenih pitanja.

"Jedno od njih je svakako i pitanje granice koja je između naše dvije zemlje duga više od 1.000 kilometara. Ovo pitanje treba biti riješeno u svjetlu ulaska Hrvatske u EU", kazao je Bećirović.

Na pitanje novinara zašto Milanović danas ide u posjet samo gospodarstvenicima u Mostaru, Vitezu i Širokom Brijegu, Bećirović je kazao da to pitanje treba postaviti onima koji su kreirali protokol.

"Ovaj protokol očigledno ima manjkavosti", rekao je Bećirović

U nastavku posjete BiH, Milanović će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, posjetiti Mostar i Široki Brijeg.

Kako saznaje Dnevnik.ba Milanović se neće susresti s predsjednikom SDP-a i ministrom vanjskih poslova BiH, Zlatkom Lagumdžijom, zbog čega je predsjedatelj Predsjedništva Bih željko Komšić odbio susret s Milanovićem.

Milanovićevo eskiviranje susreta s Lagumdžijom tumači se dvojako. Formalno, Milanović nije planirao susret s Lagumdžijom,  jer Lagumdžijina funkcija, šefa diplomacije, nije u rangu Milanovićeve. Stvarni  razlog je u politici majorizacije bh Hrvata, sunarodnjaka većinskog naroda u Hrvatskoj, koju sprovodi SDP BiH, formiranjem federalne vlade bez predstavnika stranaka koji su izraz izborne volje hrvatskih birača u BiH, kao što je i izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana bh Predsjedništva. Iako je to protokolom bilo predviđeno, na radnom ručku s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, nisu se pojavili ni ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžijani  federalni arapremijer Nermin Nikšić.

Dnevnik.ba