Milan Bandić: Bosna i Hercegovina je hrvatska zemlja, uvijek ću joj pomagati!

Milan Bandić, izbori, Milan Bandić, izbori, Milan Bandić, Hrvati u BIH, Milan Bandić, BIH, Milan Bandić, Sarajevo, Ivo Komšić, Milan Bandić, Sarajevo, HKD Napredak, Milan Bandić, Milan Bandić, Sarajevo, Milan Bandić, uhićenje, Zagreb, Milan Bandić, uhićenje, pritvor, Milan Bandić, Zagreb, zemlja, Milan Bandić, jamčevina,  afera Agram, Milan Bandić, remetinac, klevetanje ,  sutkinja Zorka Čačić Zagrajski, Zagreb, jamčevina, Milan Bandić, Milan Bandić, remetinac, jamčevina,  afera Agram, Milan Bandić, uhićenje, Zagreb, Milan Bandić, Milan Bandić, izbori, Hrvatska
Na sastanku, koji je dogovoren prije skoro mjesec dana i nema veze s prosvjedima u BiH, je rečeno kako je ova posjeta prije svega gospodarske prirode, kako bi se, stvaranjem preduvjeta za zapošljavanje, unaprijedio ostanak Hrvata u Posavskom kantonu, ali i kulturni opstanak.

- Ne treba isticati koliko svaka pomoć Hrvatima u BiH znači. BiH, demokratska i suverena, je jamstvo stabilne i suverene Hrvatske. Tko želi dobro hrvatskom narodu, želi dobro i Bosni i Hercegovini. Ako ikome u Hrvatskoj to treba objašnjavati, onda je vrag odnio šalu. Uostalom, svaka ta kuna pomoći vratit će se desetorostruko - istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Uz to je obećao i da će pomoći Hrvatskom glasniku, koji je pred gašenjem. Naravno, to su njegovi gosti dočekali s oduševljenjem i iskreno mu se zahvalili. Ali nije to bila glavna tema sastanka.

Gvardijan fra Mario Divković naglasio je kako je pripremljena gradnja Hrvatskog kulturnog centra u Tuzli čija je izgradnja počela, ali je zastala zbog recesije. No pomoć iz Hrvatske to će opet pokrenuti.

- Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, pri Vladi RH, 2013. godine za ovaj projekt izdvojio je milijun kuna. Na mjestu stare crkve, u centru Tuzle, podignut će se multifunkcionalna dvorana i prateći objekti kako bi se podigao kulturni nivo općine. Ova suradnja počela preko konzularnog predstavništva RH u Tuzli - kazao je fra Divković.

Važnost projekta istaknuli su i poslanik HDZ-a u Skupštini Tuzlanskog kantona Mijo Krešić, kao i predsjednik Vlade županije Posavske Marijan Oršolić. Prilikom govora ponešto su se zapleli i u politiku, što ne čudi zbog događaja posljednjih tjedan dana.

- Prosvjedi su legitimno pravo, podržavamo ih, ali ne podržavamo nasilje i uništavanje imovine, to nikome ne bi trebalo biti u interesu. To vodi u anarhiju, a takav scenarij bio bi poguban za Hrvate u Tuzli - istaknuo je Oršolić, a Krešić je naglasio da Hrvati žele ostati u Tuzli, kao i drugim dijelovima BiH, iako im je zbog ulaska Hrvatske u EU najlakše otići i započeti život "negdje drugdje".

Na kraju je iskazana je zahvala na potpori institucijama Republike Hrvatske kako bi poboljšao položaj Hrvata, ali i ostalih, u Tuzli. Istaknuta je važnost HKUD Napredak koji u BiH postoji više od sto godina, kao i Hrvatskog glasnika, jedinog lista s hrvatskim predznakom koji, na području BiH, kontinuirano izlazi dvadeset godina.

politikaplus.com