Mijatović pozvala na istragu otkrića o zlostavljanjima u Zavodu Pazarić

djeca, zavod pazarić , zlostavljanje, zavod pazarić , Dunja Mijatović, Mostar, pazarić , djeca

"Otkrića o zlostavljanjima u Zavodu Pazarić za djecu i mlade s psiho-socijalnim hendikepima uistinu su šokantna. Pozivam vlasti Federacije Bosne i Hercegovine da iniciraju, po hitnom postupku, istragu slučajeva zlostavljanja u toj instituciji i da privedu pravdi odgovorne za zlostavljanja" - izjavila je visoka povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava, Dunja Mijatović, povodom šokantnog otkrića zlostavljanja pacijenata u Zavodu Pazarić.

"Drugo, vlasti bi hitno trebale ostvariti napredak na zatvaranju svih takvih institucija i reformi sustava zaštite djece u skladu sa standardima ljudskih prava. Osobe izolirane u takvim institucijama pate od osjećaja napuštenosti i zanemarenosti" - kazala je.

"Kako zahtijeva Konvencija UN-a o pravima osoba s hendikepom, Bosna i Hercegovina trebala bi osigurati da sva djeca s hendikepom žive u obiteljskom okruženju. U slučaju da obitelj nije u stanju da osigura brigu nad djetetom s hendikepom, svi mogući napori trebaju se uložiti da se pruži alternativa zaštita unutar šire obitelji, a u slučaju da i to propadne, unutar zajednice" - izjavila je povjerenica Dunja Mijatović, priopćeno je u srijedu iz Vijeća Europe.