Migrant koji je ubijen u Bileći ipak ima obitelj: Njegovo tijelo žele prebaciti u Maroko

Migrant koji je ubijen u Bileći ipak ima obitelj: Njegovo tijelo žele prebaciti u Maroko

Migrant koji je ubijen početkom listopada u Bileći i pokopan kao nepoznata osoba zapravo je dvadesetogodišnji Seid Addou iz Maroka.

Ovu informaciju u subotu je dobio Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacka i Bileće, kojem se u nedjelju javio Seidov brat Mostapha, izrazivši želju da Seidovo tijelo uz pomoć obitelji bude prebačeno iz BiH u Maroko, odnosno rodni grad Berkane.

Ono što je najzanimljivije jest da je glavni akter pronalaska identiteta stradalog migranta pripadnik Granične policije BiH Ivica Sabljo, viši inspektor na poziciji pomoćnika zapovjednika za istrage Postrojbe Granične policije Gorica, Grude.

Preko Španjolske i Hrvatske Priča o otkrivanju identiteta stradalog Marokanca uistinu je nevjerojatna, a Sabljo ju je ispričao za Večernji list.

“U subotu poslijepodne pristupila mi je operativna veza s informacijom da je preko svog sina koji se nalazi u Zagrebu u kontaktu s osobom iz Španjolske, koja je nekad poslovala s ljudima iz Bosne i Hercegovine, a istodobno je u poznanstvu s obitelji odnosno s majkom pokojnog migranta koji je stradao na području između Bileće i Ljubinja”, kazao je Sabljo.

Španjolac je preko poznaničkih veza tražio kontakt u Bosni i Hercegovini preko kojeg može doći do saznanja gdje bi moglo biti pokopano tijelo sina njegove poznanice iz Maroka.

“Obitelj je imala saznanje da je on poginuo u BiH. Sjetio sam se događaja od prije nekih dvadesetak dana na tom području na kojem je ubijen migrant. Kontaktirao sam svog kolegu, policijskog inspektora na području Trebinja može li mi dati podatke o osobi koja je pronađena mrtva, gdje je pokopana.

U vrlo brzom roku on mi je ustupio broj efendije s područja Bileće Sadeta Bilalića koji je pokopao tijelo. Stupio sam u kontakt s efendijom, u biti sam mu napisao poruku u kojoj sam se predstavio i da imam određenja saznanja glede nepoznate osobe koju je on pokopao odnosno migranta koji je ubijen na tom području”, priča Sabljo i dodaje kako je efendiju informacija toliko obradovala da se to ne može riječima opisati.

“To je bilo toliko emotivno da je to jednostavno nevjerojatno”. Nije mu bilo jasno otkud ta informacija. Kazao sam mu da raspolažem određenom fotografijom osobe za koju se smatra da je ubijena, a koju su njegovi majka i brat preko čovjeka iz Hrvatske dostavili u BiH, a koju sam ja dobio. Potom sam mu fotografiju proslijedio. Inače, to je fotografija s njegova profila na WatsApu gdje je vidljivo njegovo ime i prezime i odakle je.

Oni su tad rekli da se radi o osobi s područja Maroka koja je smrtno stradala u BiH i nikakve druge podatke nisu imali. Čim sam efendiji proslijedio poruke i fotografije, on mi je potvrdio da je to ta osoba i dostavio mi fotografije koje su snimljene prilikom očevida, odnosno obdukcije, gdje se uistinu vidjelo da se radi o osobi koja se traži i koja je ubijena.

Onda sam mu obećao da ću preko naše operativne veze dostaviti njegov broj u Španjolsku te da će se njemu javiti netko od obitelji”, nastavlja svoju priču Sabljo. Već u nedjelju efendiji se javio brat ubijenog migranta i zatražili su svu moguću pomoć od države BiH da se omogući povratak posmrtnih ostataka u Maroko.

Efendija zahvalan na pomoći Efendija Bilalić kazao je za Anadoliju kako sada na neki način predstoji izvršiti identifikaciju i pripremiti dokumentaciju koja je nužna za transport tijela u Maroko. “Imajući u vidu da nikoga nemaju ovdje, očekujem na neki način i pomoć institucija i države BiH, a i ovih koji se bave migrantima i izbjeglicama.

Ne znam što predviđa zakon u BiH, kako taj postupak ide oko transporta tijela. DNK je urađen prilikom obdukcije u bolnici u Trebinju. Obitelj je poslala Seidovu osobnu iskaznicu i sve što je potrebno. Vidjet ćemo kako dalje zahtijeva sama procedura”, istaknuo je.

U ovoj fazi, kako je naveo, Islamska zajednica u Bileći stoji na raspolaganju obitelji kroz komunikaciju u vezi s transportom tijela u rodni Berkane, s obzirom na to da nema ni konzulata ni veleposlanstva Maroka u BiH.

“Zahvalio bih svim dobrim ljudima koji su sudjelovali u svemu, od samog pokopa do ovoga identificiranja”, poručio je efendija Bilalić. Sabljo je neizmjerno sretan što je pomogao da obitelj dozna što se dogodilo s njihovim članom. “Za mene je ovo neki vid satisfakcije, mislim da svatko ima pravo znati gdje su njegovi najmiliji, ružno je i teško ne znati gdje je netko pokopan.

Drago mi je što sam mogao pomoći nekome tko se našao u teškoj situaciji gdje je u pitanju smrtni slučaj da ipak u konačnici obitelj zna gdje je njegov smrtno stradali član”, poručio je.