Meteoalarm: Crveno upozorenje za Istočnu Bosnu zbog temperatura ispod -20

Meteoalarm: Crveno upozorenje za Istočnu Bosnu zbog temperatura ispod -20
Narandžasno upozorenje Meteoalarma izdano je za gotovo cijeli teritorij Bosne i Hercegovine, osim istočne Bosne za koju je zbog temperatura ispod -20 izdano crveno upozorenje, piše Klix.ba.

Prema upozorenju Meteoalarma, istočnu Bosnu će pored niskih temperatura pogoditi i vjetrovi brzine i do 50 kilometara na sat. S toga, građanima se savjetuje oprez i ne napuštanje domova.

Snažni vjetrovi se očekuju i u okolini Livna s udarima i do 70 kilometara na sat.

Prema mjerenjima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u petak u 22 sata najhladnija je bila Bjelašnica s minus 24 stupnja i brzinama vjetra od preko 100 kilometara na sat. a njom slijede Han Pijesak u kojem je registrirano minus 17 stupnjeva, zatim Sokolac s minus 14 te Gacko sa minus 13 stupnjeva.

Najveći urbani centri neće pretrpjeti "sibirsku zimu". Federalni hidrometeorološki zavod za veće gradove u BiH prognozira jutarnje temperature između minus 14 i minus 12 stupnjeva osim Mostara i Trebinja gdje će jutra pratiti temperature od oko minus 3 stupnja.

Dnevne temperature kretat će se između minus 10 do minus 5 što, na svu sreću, ne spada u ekstremne vrijednosti za ovo doba godine.