Mentalno zaostala država: Tihomiru Purdi produžen pritvor

Mladenu Džidiću 20 godina zatvora
Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije vodi istragu zbog osnovane sumnje da je Tihomir Purda u Borovu Naselju (Republika Hrvatska) u studenom 1991. godine počinio ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, odnosno da je pucao na ranjenike i ubio najmanje dva vojnika, a jedini preživjeli, desetnik Boban Gačić, umro je u bolnici u Vukovaru.

Purda je u ekstradicijskom pritvoru u BiH od 5. siječnja 2011., kada je, po međunarodnoj potjernici, uhapšen na graničnom prijelazu Orašje. Republika Hrvatska, čiji je državljanin, ne traži izručenje jer se protiv njega ne vodi istraga u ovoj zemlji.

Još uvijek se čeka odluka Suda BiH o ekstradiciji Purde srbijanskim pravosudnim organima.

Jadranka Lokmić-Misirača, tužiteljica Tužiteljstva BiH, obrazlažući prijedlog da se, umjesto privremenog, Purdi odredi ekstradicijski pritvor, navela je da postoji opasnost da on pobjegne i tako izbjegne postupak izručenja.

''Potraživani nije državljanin BiH, nema prebivalište i boravište, nema ni zaposlenje i sve te okolnosti ukazuju na opasnost od bjekstva", kazala je tužiteljica Lokmić-Misirača.

Josip Muselimović, odvjetnik osumnjičenog Purde, protivio se ovom prijedlogu navodeći da je Tužiteljstvo u Osijeku (Republika Hrvatska) provelo istragu i utvrdilo da Purda nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret, te da mu se ne može odrediti, odnosno produžiti pritvor.

''Odvjetništvo u Osijeku saslušalo je sve svjedoke i utvrdilo da nema osnova sumnje da je moj branjenik počinio kazneno djelo'', naglasio je Muselimović.

BIRN