Matan Žarić, direktor Elektroprijenosa BiH: Ni vozača, ni čistačice

Stižu škode

- Četiri operativna područja kompanije su iskazala potrebe za nabavkama i oko 900.000 maraka imali smo na računu za te namjene. Procedure su u tijeku. Imamo kvote za nabavku vozila i to će najvjerovatnije biti škode, a vozače i dalje nećemo imati. Pogledajte što voze direktori u elektroprivredama. Nisam opterećen pričama o tome koliko novca se troši, sve će se vidjeti, a dostavna vozila trebaju Elektroprijenosu, ističe Žarić.

Prema njegovim riječima, u direkciji kompanije smještenoj u Banjoj Luci, nema ni čistačice ni portira.

- Imamo 25 uposlenih u direkciji. Recimo, operativno područje Tuzla, koje bi trebalo biti u istoj ravni sa Sarajevom ili Mostarom, ima 50 uposlenih, a potrebno ih je 300. Nakon što je završeno imenovanje članova uprave, dali smo plan upošljavanja za 2014. godinu, prema kojem su planirana 194 radna mjesta. Prioritet nam je da dovedemo što više pripravnika, jer tu djecu treba obučiti za ovaj posao. Tako će svako operativno područje za početak dobiti po 20 uposlenika. Za natječaj koji je u tijeku, prijavilo se 1.245 ljudi. Pet komisija smo formirali po operativnim područjima i čim se ovaj natječaj završi krajem mjeseca, raspisujemo novi za još stotinu radnika, naglašava direktor Elektroprenosa BiH.

Žarić napominje kako su priče o tome da će kompanija zaposliti stranačke kadrove, prije svih one iz SNSD-a i SDP-a, obična glupost.

- Meni treba ljudi i u Mostaru, valja kući otići. Po operativnim područjima će se napraviti selekcija, stručne službe će otvoriti koverte prijavljenih i komisije će obaviti intervjue. Strahota je koliko pritisaka ima, ali ja ne mislim nikoga za rukav vući i davati mu posao. Za poslove sa srednjom spremom ima najviše prijavljenih. Imam toliko iskustva da se ničega ne bojim. Kada je Lijanović došao u Elektroprivredu HZHB, nije bilo natječaja, a pogledajte ko je sve uposlen. Kod nas radi 1.170 radnika, a svaki dan neko ode u mirovinu, napominje Žarić.

Zadatak Parlamenta

Direktor Elektroprijenosa BiH podsjeća kako je "došao na ledinu", a čim se počelo raditi, odmah se u medijima piše o tisuću nepravilnosti u kompaniji. Upoznat je i sa nastojanjima domaćih kompanija da participiraju u poslovima koji su se otvorili na domaćem tržištu, nakon što je deblokirano 300 miliona KM s računa Elektroprijenosa.

- Neka Parlament BiH napravi zakone po kojima će domaće firme imati uvjete za preferencijal. Što bi meni Siemens bio draži od Energoinvesta, pita se Žarić, te podsjeća kako je kompanija ispoštovala sve zahtjeve iz Bruxellesa, donošenjem planova aktivnosti za naredne tri, odnosno deset godina.

oslobodjenje.ba