Masoni u Hrvatskoj javni, u BiH tajni

Masoni u Hrvatskoj javni, u BiH tajni
Ilustracija

Priznanje glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Dražena Jelenića da je član masonske lože izazvalo je niz reakcija u javnosti, a na ovu temu raspravljati će se i u Vladi susjedne države. Skandal je izbio nakon privođenje troje hrvatskih vlasnika i urednika tjednika 7Dnevno i Dnevno.hr, a koje je za iznudu i ucjenu prijavio poznati oftamolog Nikica Gabrić jer su ovi mediji pisali o njemu kao vodećem masonu u Hrvatskoj, a što je bilo i potkrijepljeno ekskluzivnim fotografijama.

Naime ‘afera masoni’ novi je skandal koji potresa susjednu republiku Hrvatsku, a poznati hrvatski oftamolog Nikica Gabrić, osnivač i ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju ‘Svjetlost’, za medije je potvrdio da je Veliki meštar Velikog orijenta Hrvatske (VOH), masonski majstor 33. stupnja.

Sam Gabrić, u jednom od izjava za medije ustvrdio je da on ne krije da je mason. “Ja nemam nikakav problem da bih tajio da sam ja mason ili da sam šef masona, ali moja dužnost je da čuvam i štitim druge ljude koji se ne mogu deklarirati jer nisu slobodni ljudi. Apsolutno je točno da su nas reketarili, ali o tome ne mogu davati izjave”, rekao je Gabrić za hrvatske medije.

Javnost i mediji u Hrvatskoj se pitaju kosi li se djelovanje uglednih članova masonskih loža u Hrvatskoj sa njihovim djelovanjem u institucijama i na dužnostima koje obnašaju, je li posrijedi pristranost i malverzacija utjecajem. Međutim, poznato je da je i, sada bivša hrvatska predsjednica Kolinda Gabar Kitarović članica je Trilateralne komisije, tzv. ‘Trilaterale’, organizacije s visokom razinom tajnosti koju se povezuje sa Bilderberg grupom – neslužbenim godišnjim skupom zatvorenog tipa, s oko 200 gostiju, koji se održava od 1954. godine, a koje se poziva u svezu s ovim tajnim društvima. Međutim, kakvo je stanje po ovom pitanju u BiH?

Utemeljitelji masonerije u BiH u inicijalima

Na službenoj stranici Velike lože BiH dan je iscrpan pregled o povijesti i nastanku masonstva u BiH, a osim imena bh. književnika nobelovca i velikog bh. masona Ive Andrića, Sime Milutinovića-Sarajlije i Miće Ljubibratića kao istknutih masona iz vremena osmanskog perioda, Šerifa Arnautovića iz doba Austro-Ugarske kao osnivača prve bosanske lože i istaknutih masona iz tog doba Šerifa Arnautovića, Danila Dimovića i Fehima Čurčića, potom Bogdana Vidovića kao prvi Starješina Lože nakon 2. Svjetskog rata, potom Dimitrije Mitrinović, puna imena drugih članova službeno ostaju nepoznata.


Ipak, trag koji je ostavljen su inicijali, kako stoji, budućeg jezgra bh masonerije: “Velika uloga i zasluga pripast će Br. E.D., koji će od 1997. biti u pregovorima sa austrijskom braćom, prije svega, iz Koruške. Godine 1998. obavljaju se razgovori s prvim neofitima, budućom BBr.: M.Đ., I.M., M.T. i I.R. koji će činiti jezgro obnovljene bosanskohercegovačke masonerije, odnosno prve deputatske lože LuxBosnia, u koju se 19.06.1999. u slovenskom mjestu Dragomer ritualno unosi svjetlo pod zaštitom Velike lože Austrije, čime se službeno obnavlja organizirano slobodno zidarstvo u BiH. Nakon toga, više desetina radova upriličeno je u Sloveniji, prije nego su braća počela raditi u improviziranim hramovima u BiH”.

Kako se navodi, Slobodno zidarstvo u BiH obnovljeno je 1998/1999. godine, prije svega, uz pomoć austrijske i slovenske braće. Velika loža BiH osnovana je 2005. godine, a sada pod njenim okriljem djeluje ukupno sedam pravih i potpunih loža, dva bočna reda, istraživačka loža QuatuorCoronati, i red Demolay. U ‘Orijentu Sarajevo’ djeluju Loža LuxBosniae, Loža Ivo Andrić i Loža Veritas, dok u ‘Orijentu Tutla djeluje Loža Europa, ‘Orijentu Banja Luka – Loža Phoenix, a u ‘Orijentu Mostar/Sarajevo – GunterHodl.

Jugoslavija zabranila masonstvo

“Organizirano slobodno zidarstvo postoji već od 1717. godine, kada su četiri tadašnje londonske lože osnovale veliku ložu koja je kasnije postala Velika loža Engleske, a prva loža u BiH osnovana je 1930. godine, kada je u Sarajevu osnovana loža Sima Milutinović Sarajlija. Još uvijek nije sa sigurnošću utvrđeno gdje se u to vrijeme nalazio hram. No, već od sredine 19. stoljeća postoje dokumenti o bh masonima koji su bili članovi loža iz drugih zemalja, prvenstveno iz Srbije. Nakon samouspavljivanja Velika loža Jugoslavije 1940. godine zbog zabrane slobodnog zidarstva, koja je trajala sve do 1990. godine, u BiH organiziranog slobodnog zidarstva nije bilo do 1998/99. godine, kada je obnovljeno uz pomoć braće iz Austrije i Slovenije”, stoji u kratkoj povijesnoj crtici o masonstvu u BiH na službenoj web stranici Slobodnih zidara u BiH.

Bh masoni u potpunoj tajnosti

No, iako masonstvo polako gubi utrku o tajnosti svoga članstva, još uvijek nitko u BiH nije javno rekao da je mason, a aktivnosti, sastanci i djelovanje njihovih uglednih članova iz svijeta medicine, vodećih političara, gospodarstvenika, književnika itd., i dalje je obavijeno velom tajne te tako i podložno nagađanjima i daljnjoj mistifikaciji.

Međutim godinama se spominje u medijima spominju imena Edina Derviševića, Izeta Rađe, Mile Stojića, Branka Todorovića, Adem Salihagića, Slobodana Markovića, Dragomira Mitrovića, AdijaRifatbegović, IzeTankića, Aleksandra Lazarevića, Ismara Mujezinovića itd., no nitko od njih nije i javno potvrdio ovu informaciju.

Ipak da i “između braće” u Bih postoje ozbiljne nesuglasice i međusobna želja za dominacijom, svjedoči i medijsko izvješćivanje od prije nekoliko godina o tući prilikom izborne skupštine Velike masonske lože u BiH. No, i ovu vijest nitko od aktera ni tada nije želio komentirati.

Masoni u BiH, čini se, iako postojeći-stvarni, još uvijek, iz ovih ili onih razloga nisu spremni “izaći na svjetlo” te je tako nemoguće i utvrditi njihov utjecaj na bh društvo kao i na sveukupna zbivanja koji zasigurno nije zanemariv.