FOTO/VIDEO  Martinović: Stranke tzv. ljevice žele neutralizirati Hrvate kao politički subjekt

tomislav martinović, Dobar loš zao emisija, naša tv, Mario Vrankić
Cilj bošnjačkih stranaka bio je ovladati Klubom hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federeacije BiH, poručio je predsjedatelj novog saziva ovog Doma Tomislav Martinović gostujući u sinoćnjem izdanju talk showa Dobar, loš, zao. Dodao je kako je primarni cilj tzv. ljevice neutralizirati hrvatski narod kao politički subjekt u Federaciji. Martinović je istaknuo kako je u cijeloj problematici oko načina popune federalnog Doma naroda, veliku ulogu odigralo i Središnje izborno povjerenstvo. Naglašava kako jedino Parlament ima ovlasti mijenjati i nadopunjavati Izborni zakon.

"Stranke okupljene oko tzv. Bh. bloka su već i prije izbora pokušale uraditi sličnu stvar, a to je pokušaj usvajanja onog famoznog Zakona o izbornim jedinicama gdje se pokušalo entitetskim zakonom riješiti nešto što je problematika Izbornog zakona koji je donesen na državnoj razini. Želja je bila ovladati Klubom hrvatskih izaslanika i na taj način definitivno riješiti nacionalno pitanje Federacije", kazao je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović.

Dodaje kako u bh. političkom prostoru ima puno manipulacija što se najbolje oslikava u nastupima stranaka tzv. ljevice. Ističe kako one ne žele napredak Bosne i Hercegovine nego nešto sasvim drugo.

"Ono što je atribut cijelog tog jednog spektra stranaka je pokušaj i želja za dominacijom. Onda se to na neki način pokušava zapakirati i reći da je to patriotizam. Ako zbrojite sve činjenice, ako otvorite Ustav i vidite Daytonski sporazum onda je jasno vidljivo kako to nije Bosna i Hercegovina. Ono što primarno ovu priču oslikava je želja da se prvenstveno u Federaciji neutralizira hrvatski narod kao politički subjekt", poručio je Martinović.

Martinović je poručio kako političko Sarajevo po potrebi generira umjetne krize, a sve kako bi se skrenula pažnja s pravih problema.

"Primjer Pelješkog mosta je najbolji primjer. Skoro dvije godine se pričalo o njemu i što je još nevjerojatnije, jednoj suverenoj državi i članici Europske Unije htjelo se diktirati kako će se ona ponašati. Također inicijativa za izmjenom imena Republike Srpske je tema koja je izvučena u odgovarajućem političkom trenutku. Ne vidim tu neke jasne političke volje da se sjedne u miru i vidi što to u BiH ne valja i da se krene u dogovor kako bi se stvari napokon pokrenule", istaknuo je Martinović.

Ističe kako stranke okupljene oko Hrvatskog Narodnog Sabora više ne žele gledati ovakvu Bosnu i Hercegovinu.

"Mi želimo ljudima otvoriti perspektive, ova politička i ustavno-pravna pitanja trebamo razriješiti i stvoriti jednu normalnu atmosferu. Ako u tome ne budemo imali sugovornika onda se oni koji koče tu priču trebaju zapitati u kojem pravcu će otići naša zemlja. Želja nam je da BiH jasno i nedvosmisleno vrlo brzo prijeđe iz kandidatskog u status zemlje članice Eurpske Unije", poručio je Martinović.

Sasvim je jasno kako bez reforme Izbornog zakona i sprječavanja da jedan narod drugome bira političke predstavnike, neće biti normalne atmosfere u našoj zemlji.

"Ovaj prostor ne može ostati po strani i biti nezanimljiv. Neka se malo i politički Bruxelles zapita i neka napravi malu retrospektivu tko je u našoj zemlji obećao da jedan narod drugome više neće birati političke predstavnike. Također i strana veleposlanstva u BiH koja su u posljednje vrijeme bila vrlo aktivna, trebaju jasno i glasno reći da ovako više ne može. Također kroz dodatna pitanja iz upitnika Europske komisije naslućuje se kako će uvjet dopune našeg zahtjeva za članstvo biti izmjena Izbornog zakonodavstva", kazao je Martinović.