Martina Mlinarević Sopta veleposlanica sa srednjom stručnom spremom?

 Martina Mlinarević Sopta veleposlanica sa srednjom stručnom spremom?

Martina Mlinarević Sopta imenovana je za veleposlanicu još u travnju ove godine. Zadnjih nekoliko tjedana kruže glasine o tome kako bi moglo doći do poništenja imenovanja zbog neodgovarajuće stručne spreme. Ipak, službene potvrde o tome nije bilo. 

Danas se na društvenim mrežama pojavio dokument, točnije, službena bilješka o ovome slučaju. 

U njemu su navedene činjenice o ovome slučaju, a očekuje se kako će se tijekom sutrašnjeg dana nadležna institucija i službeno očitovati o ovome slučaju, prenosi Pogled.ba.

Jedna naša čitateljica se potrudila i na mail nam spremila prijevod u latinici, jer kako kaže, veći broj mladi nije upoznat sa ćirilicom. Vjerojatno ima pravo. 

U dokumentu stoji: 

Povodom zahtjeva za pripreme Martine Mlinarević , koja je odlukom Predsjedništva BIH imenovana za ambasadora BIH u Češkoj Republici:

Dana 30.04. 2019 godine Odsijek za kadrovske, i prevodilačke poslove Sektora općih poslova obavijestio je ambasadorku Martinu Mlinarević da je imenovanja od strane Predsjedništva BIH za izvanrednu i opunomoćenu ambasadorku BOsne i Hercegovine u Češkoj Republici, te joj je uz Odluku dostavljen informacijski paket, sa spiskom potrebe dokumentacije i drugim neophodnim informacijama.

Veleposlanica Mlinarević je 30.8. 2019. godine nakon dobijanja agremana dostavila dio dokumentacije i tom prilikom je obaviještena da nedostaje diploma o visokoj stručnoj spremi koja je propisana Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji MVP-a, te je zatraženo da istu dostavi radi kompletiranja personalnog dosijea i otpočinjanja procedure priprema u skladu s važećim propisima.

U Telefonskom razgovoru koji je obavljen 15.10. 2019 godine veleposlanica Martina Mlinarević je obavijestila da je spriječena da priloži diplomu uz ostalu dostavljenu dokumentaciju, a o čemu je kako kaže “ranijih godina i pisala, kao i obavijestila Predsjedništvo BIH prije samog početka procedure imenovanja”.

Također informirala je da je u “dogovoru sa češkim veleposlanstvom, razgovarala i odlučila prebaciti svoj apsolventski status, i završni ispit odraditi u Češkoj”

S tim u vezi a u skladu s pozitivnom zakonskim propisima, imenovanja može biti prijavljena u Federalni fond za penzijsko i invalidsko osugiranje isključivo sa srednjom stručnom spremom.