Marković: Bošnjaci su nam u Sarajevu poručivali da trebamo ići iz ove države

...od dva posto, odnosno 10 000 do 12 000, za 10 do 15 godina ostat će ih oko 500, a Srba možda 300. Marković, koji je prisustvovao današnjoj sesiji "Kruga 99", rekao je da će u Sarajevu ostati samo oni Srbi koji su u crkvenom horu ili u nekoj političkoj stranci, kao što je SDP.

"Ako nemate posao onda idete i tražite bolje", rekao je Marković i naveo primjer da ni on ni njegova supruga koja ima dva fakulteta nemaju posao u Sarajevu i da je sasvim normalno da će otići iz grada.

Prema njegovim riječima, sadašnja politika ne vodi dovoljno računa o Hrvatima u Sarajevu, podsjetivši da je u akciji "Stop majorizaciji Hrvata u BiH", provedenoj u Sarajevu, prikupljeno oko 1 600 potpisa i da je to bilo "svojevrsno prebrojavanje".

Marković je rekao da su peticiju potpisivali Hrvati i Srbi, dok su Bošnjaci provocirali i govorili "Šta ćete vi ovdje?".

"Govorili su nam da smo Bosanci, a ne Hrvati i da trebamo ići iz ove države", naglasio je Marković, dodavši da po odnosu Bošnjaka prema hrvatskom narodu u BiH ispada da su se Hrvati borili u "paravojnim formacijama".

( Srna)