Markice: Počela distribucija premija zdravstvenog osiguranja u ŽZH

Markice: Počela distribucija premija zdravstvenog osiguranja u ŽZH
Markica za 2019. godinu bit će bijele boje, s otisnutim logom Zavoda te numeracijom i godinom za koju vrijedi. Cijena godišnje premije kao i proteklih godina je 20 KM, priopćeno je iz ZZO-a ŽZH.

Markice će se distribuirati u područnim uredima Zavoda, prema mjestu prebivališta osiguranih osoba, do 29. ožujka 2019. godine.

Osobe do navršenih 18 godina života, korisnici stalne socijalne potpore te osobe s navršenih 65 godina života koje su osigurane preko Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, oslobođene su plaćanja participacije te imaju pravo na besplatnu markicu.

Osobe koje navršavaju 18 godina života u 2019. godini, besplatnu markicu mogu preuzeti do 29. ožujka 2019. godine, a markica će im vrijediti tijekom cijele godine.

U redovitom roku predviđenom za distribuciju, točnije do 29.ožujka 2019. godine, uplata premije osiguranja za 2019. godinu vršit će se isključivo kod ovlaštenih ustanova za obavljanje platnog prometa (banka, pošta) na broj depozitnog računa Zavoda 3060030000648268.

Kako bi se osiguranicima izašlo u susret te u cilju povećanja učinkovitosti i kvalitete poslovanja, djelatnici Zavoda bit će raspoređeni na izdvojenim pultovima u poštanskim uredima Hrvatske pošte d.o.o. Mostar u Ljubuškom, Grudama, Širokom Brijegu i Posušju.

U Područnom uredu Zavoda u Širokom Brijegu, u cilju smanjenja gužvi koje se javljaju naročito u prva dva mjeseca distribucije markica, osiguranicima Zavoda bit će na raspolaganju djelatnik HP d.o.o. Mostar.

Osiguranici koji premiju osiguranja uplaćuju jednim nalogom za više osiguranika, prilikom preuzimanja premije osiguranja (markice), pored naloga za plaćanje, Zavodu trebaju dostaviti i obrazac za uplatu premije s popisom osiguranika za koje su uplatili premiju osiguranja. Popis treba sadržavati ime i prezime osobe za koju je uplaćena premija osiguranja te matični broj (JMB) osobe za koju je uplaćena premija osiguranja. Valjano popunjen platni nalog, uputu te obrazac za uplatu premije osiguranici mogu dobiti u Područnim uredima, a isti se mogu preuzeti i sa web stranice Zavoda.

Plaćanje premije osiguranja moguće je i putem internet te mobilnog bankarstva.

Nakon 29. ožujka 2019. godine, markicu će moći nabaviti samo prvoprijavljeni, odnosno osobe koje nisu bile prijavljene na zdravstveno osiguranje u razdoblju redovite distribucije i to najkasnije 30 dana od dana prijave u Poreznu upravu.

Više informacija osiguranici mogu dobiti u područnim uredima Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a te na web stranici Zavoda www.zzozzh.com, navodi se u priopćenju.