Mario Mikulić predavač na Međunarodnoj konferenciju ''Uloga mladih u procesu europskih integracija''

Paneuropska unija , Mario Mikulić
Članovi Mladih Paneuropske unije Bosne i Hercegovine organizirali su ovu konferenciju u suradnji s Fondacijom Konrad Adenauer i organizacijom Mladih Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i uz pokroviteljstvo Općine Vogošća s ciljem da mlade podsjete da su građani Europe i da ih ohrabri da se aktivnije uključe u raspravu vezanu za izgradnju i budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Ovaj događaj okupio je gotovo stotinu mladih iz BiH i regije: predstavnike institucija iz zemlje i regije koje su zadužene za pitanja koja se tiču mladih, kao i predstavnike omladinskih, studentskih udruženja i organizacija, političkih stranaka i drugih organizacija, te eksperte.

Konferenciju su činila tri panela:
- Mladi u Bosni i Hercegovini: Kako izaći iz letargije?
- Bh mladi u politici: Ornament ili šansa za promjenu?
- Uloga mladih u procesu europskih integracija: Kako doprinijeti?

Nakon svakog panela uslijedile su rasprave i razmatranja. Jedan od predavača bio je Mario Mikulić, predsjednik Mladeži HDZ BiH. Na temelju domaćeg i međunarodnog iskustva Mikulić je govorio o mladima koji su pokretačka snaga Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija. Istaknuo je primjer Mladeži Hrvatske demokratske zajednice BiH, kao najveće i najorganiziranije Mladeži hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, koja svojim proeuropskim djelovanjem i nizom aktivnosti koje kontinuirano provodi, doprinosi europskom putu Bosni i Hercegovini.

„Mladi su ogromna snaga i potencijal Bosne i Hercegovine. Ovdje je naš dom i vrlo je važno da budemo kreatori politika, a nikako nijemi promatrači", kazao je predsjednik Mladeži HDZ BIH.

Vršitelj dužnosti predsjednika Paneuropske unije BiH mr. Haris Ćutahija podsjetio je da se Paneuropska unija zalaže za izgradnju sveukupnog konsenzusa u pitanjima europskog puta BiH. To je proces kojem, rekao je, ne sudjeluju samo političari već čitavo društvo te da se mladi trebaju direktno uključiti jer se to njih najviše tiče.

„Mi mladi ljudi moramo biti kreatori snažnog zamaha ka izgradnji ekonomski jakog društva i članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. Moramo krenuti sami od sebe, potaknuti naše prijatelje i sugrađane na promjene", istaknuo je Dario Plavčić, predsjednik Mladih paneuropske unije BiH.

Panelisti i drugi sudionici konferencije zaključili su da je glas mladih u BiH uglavnom konstruktivan i kreativan te da se treba više čuti u medijima, a mlade su pozvali da se aktivno uključe u cjelokupni proces europskih integracija Bosne i Hercegovine.