Maloljetnicima u BiH zabranjeni poslovi pod vodom i zemljom

romi

... poslova koje djeca nikako ne bi smjela raditi. Među zabranjenim zanimanjima nalaze se rad na njivi, rad na građevini, u rudniku, pekari, na uzgoju životinja.

Bosna i Hercegovina još čeka takvu uredbu i tek poneko slovo entitetskih zakona govori o ovom problemu, piše Dnevni avaz.

Bez poslovnika

Naša država ratificirala je Konvenciju Međunarodne organizacije rada o najgorim oblicima iskorištavanja dječijeg rada. Konvencija obvezuje države da tu oblast definiraju zakonima i drugim propisima.

- Za radno angažovanu djecu Zakonom o radu RS propisana je posebna zaštita. Radnik mlađi od 18 godina ne može biti raspoređen na radnim mjestima za koja je utvrđeno da imaju povećan rizik ili na naročito teškim fizičkim poslovima. Te poslove pravilnikom utvrđuje ministar rada, s tim što pravilnik još nije donesen - istaknula je ombudsman za djecu RS Nada Grahovac.

U Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku nedavno su istaknuli da je s osobom mlađom od 15 godina nemoguće zaključiti ugovor o radu. Osobe između 15 i 18 godina mogu zaključiti ugovor o radu, uz prethodnu suglasnost zakonskog zastupnika i uz liječničko uvjerenje.

Povećan rizik

Iako nema uredbu, BiH propisuje neka ograničenja, pa je tako maloljetnicima zabranjen rad na naročito teškim fizičkim poslovima, radovima pod zemljom ili pod vodom, ali i na ostalim poslovima koji bi mogli štetno i s povećanim rizikom utjecati na njihov život, zdravlje, razvoj i moral.

Noćni rad u industriji

Maloljetnim radnicima pruža se posebna zaštita - puno radno vrijeme za maloljetnike ne smije biti duže od 35 sati tjedno, nije im dozvoljen prekovremeni rad, a zabranjen je i noćni rad, i to u industriji između 19 i sedam sati.