Maloljetni Branitelji: Tražimo ista prava koja imaju svi ostali branitelji Domovinskog rata

UMDDR HZ – HB, prava
Sada u trenutcima kada se vrši Izmjena i Dopuna Zakona o pravima branitelja ponovo je upućen zahtjev da se maloljetni branitelji uvrste u prava i tako dobiju status kao i svi ostali branitelji Domovinskog rata.

Pronaći mjesto.

Tražimo da se nađe mjesto u novom izmijenjenom i dopunjenom Zakonu uz napomenu da sve ovo navedeno je trebalo i prije riješit Udruga trenutno na području F BiH broji oko 615. članova koji u skladu sa Statutom i Zakonom imaju status člana Udruge kao i brojka od oko 293 počasna posmrtna člana Udruge koja su dala svoje živote u Domovinskom ratu.

Maloljetni Branitelji su jedina Kategorija ( Populacija ) Branitelja koja nemaju svoj Status u Zakonu pa se tako i dolazi do podatka koji glasi da nikakva prava u spomenutom Zakonu o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji ne mogu koristiti već svoja prava ostvaruju na način pripadnosti nekoj od drugih Kategorija Branitelja koje imaju svoj status u Zakonu - rekao nam je predsjednik Udruge Maloljetnih Dragovoljaca Domovinskog Rata HZ - HB Branko Matošin.

U Udruzi razmišljaju i zaključuju da bi u novim Izmjenama i Dopunama Zakona ta nepravda mogla i morala izmijeniti i za rezultat bi imalo mogućnosti zaštite maloljetnih branitelja i njihovih prava kao trenutno najugroženije braniteljske populacije u Federaciji.

Ima protivnika.

Matošin ističe kako se pojedinci protive ovoj ideji pod izlikom kako će doći do novog povećanje braniteljske populacije. U ovoj udruzi smatraju kako je to samo još jedna izlika kako bi na kraju maloljetni branitelji ostali bez prava. - Uvrštavanjem ove kategorije u novi Zakon ne bih povećao broj korisnika novčanih primanja pa tako ni Proračun FBiH ne bih imao nikakvih dodatnih opterećenja i troškova uz napomenu da mi kao branitelji maloljetnici tražimo svoje Ime i Prezime u pobrojavanju ostalih braniteljskih kategorija u novome Zakonu. Sve više ljudi iz vlasti ima mišljenje kao mi o - zaključio je Matošin i dodao kako oni koji su kao maloljetnici dragovoljno stali u obranu hrvatskog naroda u BiH zaslužuju priznanje i dobivanje statusa kroz novi zakon. Na redu je politika.