M. Bašić, načelnik u OSA-i, kao pripadnik ABiH silovao Hrvaticu u ratu, pa joj prijetio da šuti

silovanje, Muhidin Bašić, vareš, Muhidin Bašić, silovanje, ratni zločin
...silovanja žene hrvatske nacionalnosti u siječnju 1994. godine. Pored Bašića, optužnica je podignuta i protiv Mirsada Šiljka, zvanog Šiki, jer su Bašić i on osumnjičeni da su za vrijeme proteklog rata na području općine Vareš počinili ratni zločin i prekršili odredbe Ženevske konvencije.

U optužnici se navodi da su Bašić i Šiljak osumnjičeni da su za vrijeme rata u BiH s još dva nepoznata pripadnika Armije RBiH 25. siječnja 1994. godine u podrumskim prostorijama "Šumarije Vareš" prisilili žensku civilnu osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Podignuta optužnica: M. Bašić, načelnik u OSA-i, kao pripadnik ABiH silovao Hrvaticu u ratu, pa joj prijetio da šuti

"Upotrebom sile, sva četvorica su počinila silovanje", navodi se u priopćenju iz Tužiteljstva BiH.

Bašić je u to vrijeme bio načelnik Ratnog odjeljenja Službe državne sigurnosti Olovo, dok je Šiljak bio vojni policajac, pripadnik 122. lake brigade Armije RBiH.

Ovom optužnicom završena je istraga čije su postojanje sve do sada negirale institucije zadužene za istrage, počev od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužiteljstva BiH pa do same OSA-e.

Optužnica protiv Bašića sve vrijeme je pokušavana zataškati i vjerojatno nikada ne bi bila podignuta da u medije nije procurio zapisnik sa sastanka Almira Džuve, generalnog direktora OSA-e, i Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, sada predsjedavajućeg.

Podsjećamo, u toj zabilješci se navodi da je Džuvo od Komšića zatražio pomoć i stopiranje istrage koju protiv načelnika Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala u OSA-i provodi SIPA zbog ratnog zločina.

Umjesto hitne suspenzije i poduzimanja preventivnih mjera, Džuvo je pokušao zataškati ovaj slučaj, što je vjerojatno jedan od najtežih slučajeva zloporabe položaja u ovoj bh. instituciji ikada.

U bilješci se navodi da je Komšić ovu Džuvinu molbu odbacio i rekao da istražitelji trebaju raditi svoj posao, iskazujući punu podršku SIPA i istražiteljima u njihovu radu.

Komšić i Džuvo su u nekoliko navrata negirali da su na sastanku govorili o tome uprkos službenoj zabilješci koju je sačinila SIPA, a do koje su došli mediji u BiH.

Žrtva silovanja, Hrvatica iz Vareša, sve je vrijeme živjela u strahu od silovatelja koji joj je u nekoliko navrata prijetio kako izravno, tako i neizravno preko svojih suradnika tražeći od nje da povuče svoj iskaz.

Bašić je također i osobno pokušao da ta žena povuče iskaz tako što je od Udruženja žena žrtava rata tražio da na bilo koji način, silom ili milom, nagovore silovanu Hrvaticu da promijeni svoj iskaz,

 Nezavisne novine