Lovci ušli u minsko polje: Jedan je pozvao pomoć, do drugog su se probijali 10 sati

minsko polje
Jedna osoba je poginula, a još jedna teško je ozlijeđena kod mjesta Zavidovići u središnjoj Bosni, a nesreća se dogodila kada su neoprezno ušli u označeno minsko polje postavljeno tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

Dvojica stradalih muškaraca su lovci koji su u subotu tragali za divljači na lokalitetu Vozuće gdje su tijekom rata vođene teške borbe između pripadnika Armije BiH i vojske bosanskih Srba.

Eksplozija u minskom polju dogodila se u subotu oko 22 sata. Ozlijeđeni muškarac uspio je dozvati pomoć pa je nakon toga evakuiran i smješten u bolnicu te je operiran zbog teških ozljeda na nozi.

Timovima pirotehničara trebalo je više od deset sati kako bi se kroz opasani teren probili do tijela drugog muškarca koje je ostalo ležati u minskom polju cijele noći.

Spasilački timovi mogli su samo konstatirati njegovu smrt.

Bosna i Hercegovina je više od dva desetljeća nakon rata i dalje najzagađenija država minama u Europi. Procjena Centra za uklanjanje mina (MAC) je kako je trenutačno više od tisuću četvornih kilometara njezina teritorija minski sumnjivo, što ugrožava više od pola milijuna njenih stanovnika.

Nakon rata od mina u BiH je poginulo više od 600 osoba.