Loše vijesti za sve koji su planirali godišnji odmor izvan BiH

Loše vijesti za sve koji su planirali godišnji odmor izvan BiH
... kazao je u četvrtak za Slovensku novinsku agenciju STA slovenski državni tajnik u MUP-u Boštjan Šefic.

Šefic je sudjelovao na trilateralnim razgovorima u Bruxellesu s europskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom i hrvatskim državnim tajnikom Robertom Kopalom o operacionalizaciji preporuke Europske komisije o "pravilu 15 minuta", prema kojemu bi se od sistemskih na ciljane kontrole prelazilo ako se na granici čeka više od 15 minuta.

- To ima smisla provoditi na vrhu turističke sezone, naravno uz uvjet da procjena rizika pokaže da time nije ugrožena sigurnost - kazao je Šefic.

Dodao je da se gužve na granici u punoj turističkoj sezoni ipak ne mogu isključiti jer su bile prisutne i prije izmjena europske uredbe i schengenskog pravilnika koji naglašava kontrolu svih putnika bez obzira na državljanstvo te skeniranje njihovih dokumenata.

U pokušajima da nađemo rješenje za probleme nastale na našoj granici s Hrvatskom zbog izmijenjenih sigurnosnih pravila ne radi se ni o kakvim bilateralnim dogovaranjima nego o tome kakva će uputstva za primjenu propisa dati Europska komisija, naglasio je slovenski dužnosnik u MUP-u Šefic.

FENA