Ljudi padaju u nesvijest zbog mirovina

stari, umirovljenice, umirovljenici, BIH, umirovljenici, prosvjedi, mirovine, umirovljenice, umirovljenici, umirovljenik, mirovine, umirovljenici, mirovine, umirovljenik, mirovine, mirovine, mirovine, FBIH, mirovine, starci, priča

...nedisciplina u naplati doprinosa, kao i šokantni podatak kako je odnos umirovljenika i zaposlenih gotovo 1:1, doveo je do situacije da u ovom mjesecu isplata mirovina za svibanj kasni za veći broj umirovljenika nego protekli mjesec.

Podsjećamo, isplata mirovina već jedno vrijeme ovisi o tekućim sredstvima, koje Zavod MIO sve teže može prikupiti, odnosno umirovljenici su prisiljeni čekati na ono što je njihovom mukom zarađeno i to zbog priljeva sredstava, a i onda sve ovisi o tomu koliko se novca skupi i kojoj se zapravo banci uputi. Navodno, više od 30 posto umirovljenika u Federaciji još uvijek čeka svoje mirovine, a kako stvari stoje, neizvjesno je hoće li ovaj tjedan isplata konačno biti okončana.
U najgorem scenariju, ukoliko bi se ovakav tempo nastavio, postoji mogućnost da se isplata otegne još koji dan, što će posebno teško pasti najvećem broju umirovljenika koji primaju minimalne mirovine, odnosno onima koji iz mjeseca u mjesec jedva krpaju kraj s krajem, pri čemu je bespotrebno i naglašavati da svaki umirovljenik svoje obveze prema državi mora izmiriti na vrijeme.

Nezadovoljstvo raste

S druge strane, iz Zavoda MIO pokušavaju smiriti situaciju navodeći kako iskustvo iz prethodnih godina govori da bi svaki idući mjesec priljev trebao biti veći, a samim tim bi došlo i do brže isplate mirovina. No, umirovljenici su na rubu strpljenja, neki od njih posljednjih dana i po nekoliko puta idu na banku nadajući se dobrim vijestima, a čekanje u redovima uz visoke temperature dovelo je i do toga da je u Mostaru jednoj umirovljenici pozlilo.
Zbog nepodnošljive situacije kojoj su izloženi proteklih mjeseci umirovljenici u Federaciji ističu kako više neće tolerirati nepravedan odnos vlasti koja se nije pobrinula osigurati barem dijelom bolju naplatu doprinosa, riješiti dug prema Zavodu MIO te u konačnici stvoriti minimalne uvjete za održavanje socijalnog mira. Stoga i ne čudi što Upravni odbor Saveza umirovljenika FBiH najavljuje mogućnost prosvjeda i prije 1. rujna.

Manjkovi u blagajnama

Udar na umirovljeničku populaciju samo je posljedica negativnih ekonomskih kretanja kao i financijskih dubioza u koje je zapala Federacija BiH, čija proračunska rupa iznosi čak 684 milijuna maraka i koja se može pokriti jedino novim kreditima (200 milijuna od MMF-a te 400 milijuna izdavanjem obveznica i zapisa kod banaka).
Za nijansu je bolje u RS-u, iako je nakon početka isplate mirovina 10. lipnja postalo jasno kako i tamo postoje nedostajuća sredstva koja će se morati nadoknaditi novim zaduženjima. Ekonomski analitičari, zbog kašnjenja i konstantnog nedostatka sredstava, smatraju kako su mirovinski sustavi, ovakvi kakvi jesu, dugoročno neodrživi, baš kao i trenutačni odnos politike prema rješavanju problema financijskih dubioza koja, umjesto procesa racionalizacije u vlastitim redovima, ide na nova zaduženja kod svjetskih financijskih institucija.

Dnevni list