Ljubljana: Prliću, Bakuli i Kulenoviću blokirano pola miliona eura

...djela primanja poklona i pranje novca, te protiv firme "3Medina ltd Gibraltar", donio je rješenje o produljenju zahtjeva za oduzimanje imovinske koristi blokiranjem njihovih sredstava u Unikredit banci Slovenije u iznosu od 498.716 eura.

Navedeno je to u rješenju Okružnog suda Ljubljana od 8. kolovoza prošle godine, koje je u posjedu "Glasa Srpske". Produljenje blokade sredstava izvršeno je na još tri mjeseca, odnosno do 12. studenog prošle godine, a prema informacijama "Glasa" na zahtjev Specijalnog tužilaštva Slovenije, blokada je produžena i traje i danas.
Sumnjive transakcije.

Prlić i Bakula su direktori javnog poduzeća "HT Mostar", a Kulenović vlasnik firme "SV-RSA" iz Sarajeva. Svi oni sumnjiče se za pranje novca i oglašavanje u medijima temeljem lažiranih rezultata gledanosti.

U obrazloženju rješenja ljubljanskog Okružnog suda navedeno je da je Sektor kriminalističke policije PU Ljubljana od Službe Republike Slovenije za sprječavanje pranja novca (sspn) primio obavijest o sumnjivim transakcijama od 9. svibnja 2011. godine, iz kojeg proistječu razlozi za sumnju da je više osoba izvršilo kazneno djelo pranja novca.

- Iz dokumentacije slijedi da je Oscar Leonel Ruiz Ramirez iz Gvadalahare u Meksiku osnovao tvrtku "3Media ltd" u Gibraltaru, a sebe imenovao za direktora. Zatim je punomoć za vođenje društva dao Kulenoviću iz Sarajeva koji je otvorio poslovni račun u Bank Austria, sada Unikredit, i sebe ovlastio za upravljanje računom. Sspn obaviještena je da je Tužiteljstvu BiH podnesena kaznena prijava protiv Prlića, Bakule i Kulenovića, također zbog pranja novca - istaknuto je.

Navedene su sve transakcije priljeva i odljeva s tog računa "3Media ltd" u razdoblju od 30. lipnja 2008. do 7. svibnja 2012. godine. Piše da je agencija "SV-RSA" uplatila ukupno 2.582.047 eura, tvrtka "Mreža plus Sarajevo" 685.964, "Pink BiH Sarajevo" 669.340, "Ujedinjeni mediji Sarajevo" 768.701 i "UFA media Sarajevo" 61.494 eura.

U transakcijama odljeva s računa zabilježeno je da je Branko Kotarac iz Zagreba primio ukupno 1.015.200 eura, Neven Kulenović 541.597 eura, Sanjin Kulenović iz Rotterdama u Nizozemskoj 278.080, Zoran Bakula iz Posušja 225.390, Darko Aleksić 214 tisuća eura kome su uplate vršene na dva bankovna računa, jedan u Raiffeisen banci u Zagrebu, a drugi u Meridijan banci u Novom Sadu.

Edin Nuhić primio je 213 tisuća, Stipe Prlić 169.500, Rusmir Nefić iz Hadžića 45.050, a Adis Kadrić iz Sarajeva primio je 25.000 eura.

U obrazloženju dalje stoji da su Prlić i Bakula, poslije raspisanog natječaja tvrtke "HT Mostar", 10. lipnja 2010. godine potpisali ugovor s agencijom "SV-RSA", a vrijednost poslovnog odnosa iznosila je 4,5 milijuna KM.

- Utvrđeno je da su Prlić i Bakula kao odgovorne osobe u "HT Mostar" iskoristili svoj položaj i namještenim javnim natječajima osigurali agenciji "SV-RSA" novčanu korist u iznosu od 6.876.875 eura, a sebi po do sada poznatim podacima bar 367.800 eura - navedeno je u obrazloženju.

Specijalno tužilaštvo Slovenije u listopadu prošle godine uputilo je Tužiteljstvu BiH, šefu Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Boži Mihajloviću molbu za međunarodnu pravnu pomoć u tom kaznenom postupku. Ta molba također je u posjedu "Glasa Srpske".

U njoj se navodi da je Kulenović na račun "3Media ltd" uplaćivao mjesečno po 50.000 eura, a od 2008. do 2011. godine uplatio 1.388.277 eura. Prliću i Bakuli je tijekom 2009. i 2010. godine mjesečno uplaćivao po 9900 eura.

- Molimo Vas da nam proslijedite podatke u vezi s tijekom kaznenog postupka u BiH protiv Kulenovića, Prlića i Bakule, da li je sudu podnesen tužilačko akt i da li je sud započeo kazneni postupak protiv osumnjičenih. Pošaljite nam kopiju kaznene prijave Državne agencije za istrage i zaštitu (SIRA) od 1. veljače 2012. godine, te zapisnike o saslušanju Kulenovića, Prlića i Bakule - stoji u dopisu.
Specijalno tužilaštvo Slovenije od Tužilaštva BiH zahtijeva i dokumente u svezi s navodnom prodajom TV prava od strane društva "3Media ltd." tvrtkama "Ujedinjeni mediji", "UFA media", "Mreža plus", "Pink BiH" i agenciji "SV-RSA".
Slovenski tužitelji traže i zapisnike sa saslušanja svjedoka u vezi s uplatama više drugih tvrtki na račun "3Media ltd".

Glas Srpske