LJETO JE TU Očekuje nas vrucina tijekom dana, ali i tropske noći

Vrućina u Mostaru
hercegovina.info

U Republici Srpskoj, ali i FBiH danas i sutra, kao i tijekom sljedećeg tjedna bit će pretežno sunčano, veoma toplo i vruće vrijeme sa tropskim noćima u više mjesta, a kratkotrajni pljuskovi mogući su ponegdje u utorak, 28. lipnja, poslijepodne, kao i dva dana kasnije, priopćeno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Maksimalna temperatura zraka bit će od 29 do 36 stupnjeva Celzija, lokalno na sjeveru i jugoistoku i do 38, u višim predjelima oko 26 stupnjeva, a narednog vikenda temperatura može dostići i 40, objavila je Srna.

U utorak, 28. lipnja, ponegdje su mogući kratkotrajni pljuskovi praćeni grmljavinom, dok se u četvrtak, 30. lipnja, mogu očekivati i lokalne nepogode, objavljeno je na stranici Uprave.

Od ponedjeljka, 4. srpnja, očekuje se osvježenje u vidu pljuskova i osjetniji pad temperature.

U izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode kako će u ponedjeljak biti sunčano uz malu oblačnost. Očekuje se dnevna temperatura do 38 stupnjeva Celzija.

U utorak se očekuje sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, te temperatura do 40 stupnjeva, a već u srijedu početak dana bi trebao biti sunčan, a tijekom dana se očekuje umjeren porast naoblake. I ovog dana bit će vruće uz dnevnu temperaturu do 38 stupnjeva.

Iz FHMZ navode kako se u narednim danima očekuje uglavnom suho i sparno vrijeme, što poglavito vrijedi za Hercegovinu, dok se u Bosni najviše padalina očekuje u utorak i srijedu u vidu lokalnih pljuskova.

Istaknuto je kako visoke dnevne temperature mogu prouzročiti zdravstvene probleme kod osjetljivih osoba, te je preporuka da se izbjegava izlaganje suncu u razdoblju između 10 i 17 sati. 

Narednog vikenda se očekuju vrlo visoke dnevne temperature, a noću bi mnogi mogli spavati kraće zbog tropskih temperatura. Osim u Hercegovini, tropske noći se očekuju i u pojedinim krajevima središnje Bosne, navedeno je iz FHMZ.