Lista kandidata za Dom naroda očekuje se danas i iz HBŽ

Od jedine dvije županije u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji dosad nisu bili dostavili Središnjem izbornom povjerenstvu BiH liste kandidata za Dom naroda Federalnog parlamenta, u međuvremenu je lista iz Srednjobosanske županije dostavljena i jučer ovjerena u SIP-u, a danas se očekuje i lista iz Hercegbosanske županije.

Time će uskoro biti okončan proces ovjera listi u SIP-u za svih deset županija u Federaciji BiH, od kojih su pet već birali kandidate za Dom naroda. Procedura nalaže da se rezultati ovih posrednih izbora opet dostavljaju SIP-u na utvrđivanje, pa je dosad SIP utvrdio rezultate i dodijelio mandate iz četiri županije, dok se iz Sarajevske rezultati još očekuju budući da su kandidati birani jučer.

Kad budu okončani ovi posredni izbori izaslanika iz svih deset županija stvorit će se uvjeti za konstituiranje novog, postizbornog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Predsjedateljica dosadašnjeg saziva Lidija Bradara izjavila je u međuvremenu da očekuje okončanje ovog procesa kako bi mogla sazvati konstituirajuću sjednicu, kako se nada, do 5. veljače.

Trenutno je u Federaciji BiH jako važno pitanje (ne)donošenja proračuna za ovu godinu, a Bradara smatra da taj važan akt treba potvrditi novi saziv Doma da bi stupio na snagu. U tom cilju je prije dva dana apelirala da županijske skupštine, koje to dotad nisu bile učinile, izaberu izaslanike za Dom naroda da bi ona mogla sazvati konstituirajući sjednicu do navedenog datuma.

večernji.ba