Lipanjske zore- zajedničko sjećanje, jedan od simbola nacije

hb
hb
U „igri" je bio puno veći ulog. Bio je to rat u kojem je jedna politika osmislila plan uništenja, a druga strana se organizirala kako bi spasila civile na slobodnim područjima od najtežega oblika zločina - genocida. Bila je to bitka za Hercegovinu i 1992. godina. Akcija Lipanjske zore čiju 23. godišnjicu obilježavamo ovih dana.

Piše: Miroslav Vasilj, Hrvatski Medijski Servis

I ovaj put ponajviše je se sjećaju branitelji koji se okupljaju diljem Hercegovine. Mnogi od njih gurnuti su na marginu bez posla, bez dostojanstva. A upravo su oni odigrali ključnu ulogu u sprječavanju genocida.

Lipanjskim zorama prethodio je pohod srpsko-crnogorske vojske. Tijekom napada na Hercegovinu, na okupiranim područjima počinjeni su stravični zločini. Osim masovnih ubojstava, primjerice masovne grobnica Uborak i Sutina u Mostaru gdje je pogubljeno 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, proveden je plan sustavnoga uništenja tragova postojanja Hrvata i Bošnjaka. Istodobno slobodna područja, posebice civilni objekti, su bila pod sustavnim granatiranjem. Plan potpune okupacije Mostara i Hercegovine je ipak osujećen.

No pustimo vojnim analitičarima da analiziraju akciju Lipanjske zore u kojima su HVO i ostale hrvatske postrojbe oslobodile velika područja Hercegovine. Rat sam po sebi nosi ono najgore što čovjek u sebi ima, pa ipak i u takvom vremenu, posebno ukoliko je rat obrambenog karaktera, postoje trenutci, akcije, potezi koji nam se trajno urežu u sjećanje. Takav trenutak su Lipanjske zore. I zato baš one i njihovi sudionici nameću barem dvije poruke koje su aktualne i danas.

Prva je ta da sudionici Lipanjskih zora dokazuju da se može uspjeti i pobijediti i kada se nalazite u gotovo bezizlaznoj situaciji. Kad postoji strategija, kompetentni ljudi, jak motiv, dobra organizacija - može se uspjeti. Druga poruka je da su mnoge politike posrnule na hercegovačkom kršu. Baš one politike koje u ratu ili miru negiraju postojanje nacija, negiraju pravo na jezik, na biranje vlastitih predstavnika, na javnu radio-televiziju, na razvijanje gospodarstva...

Zato je važno aktualizirati poruke Lipanjskih zora. One su zajedničko sjećanje. Simbol oko kojega se Hrvati u BiH kao nacija okupljaju. Baš onako kao što to rade sve europske nacije oko svojih sjećanja i simbola. /HMS/