Lijanovom ministru ponovno će se suditi za isplatu 6 milijuna maraka - Lijanovićima

Lijanovići, srce, demokracija, Lijanovići, CIK, kazna, Lijanovići, kupovina glasova, Lijanovići, suđenje
...optuženom da je kao ministar gospodarstva u prošlom sazivu Vlade ZHŽ-a, 24. ožujka 2009. donio odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz proračuna za potporu subvencioniranja veterinarskih usluga te je tvrtki Mesne industrije Farmer d.o.o. Široki Brijeg isplaćeno 6 milijuna maraka.

Neka im Bog sudi

Inače, ovaj nekadašnji kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za načelnika Širokog Brijega koji je lani, kao opunomoćenik Vlade FBiH, imenovan za člana NO Tvornice duhana Sarajevo, tvrdio je kako je sve radio u skladu sa zakonskim propisima, a što se tiče onih koji su sudjelovali u hajci na njega, poručio je "neka im Bog sudi". Podsjećamo, Sektor kriminalističke policije MUP-a ZHŽ još je početkom 2011. podnio Županijskom tužiteljstvu izvješće o počinjenom kaznenom djelu zloupotreba položaja ili ovlasti protiv bivšeg ministra Karačića. Naime, kako je tada priopćio MUP, provjeravajući informaciju koja se nalazi u izvješću o obavljenoj reviziji financijskih izvješća proračuna ZHŽ za 2009., istražitelji su utvrdili da je donio spornu odluku za potporu subvencioniranja veterinarskih usluga, i to suprotno odredbama Zakona o novčanoj potpori u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji ZHŽ, te je iz proračuna isplaćeno točno 613.275 KM, čime je navedenoj tvrtki omogućio stjecanje protupravne imovinske koristi, a na štetu građana. Inače, Zloupotreba položaja ili ovlasti spada u red korupcijskih kaznenih djela, a bivši ministar osumnjičen je za izvršenje kvalificiranog (naročito teškog) oblika. Za ovo kazneno djelo zapriječena je kazna zatvora od najmanje tri godine.

Riječi obrane

S druge strane, obrana i dalje tvrdi da je i iz iskaza svjedoka koje je predložilo Tužiteljstvo bilo vidljivo da nema kaznenog djela. Kako su isticali, u sredstvima informiranja objavljeni su natječaji za potporu u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji za što su svjedoci potvrdili da su uredno prikupili dokumentaciju i prošli na predmetnim natječajima. Po njima, ovu činjenicu su potvrdili svjedoci Željko Jukić, koji je u to vrijeme radio kao glavni tehnolog u poduzeću "Tippas", te Milorad Bahilj, koji je u predmetnom razdoblju bio odgovorna osoba u poduzeću "Farmco".

Vecernji list