Lijanoviću oproštena utaja poreza i carinskih prijevara teška 72 milijuna KM?

Kako pišu Nezavisne novine, iz UNO su potvrdili kako su takvu prijavu prije nekoliko godina proslijedili Tužiteljstvu BiH i kako još ne znaju kakva je sudbina te prijave.

U ovoj upravi kažu da je čak bio formiran i Specijalni tim koji je radio na tom opsežnom predmetu, a koji su činili ljudi iz UNO, SIPA i njihovog Financijskog odjela, Granične policije BiH i drugi.

Kako banjalučke novine neslužbeno saznaju, tim bio formiran od strane Tužiteljstva BiH i prestao je s radom prije više od godinu dana, odnosno kada je čitava šema poreskih i carinskih utaja dokumentirana.

Naime, iz UNO su podnijeli prijavu protiv nekoliko tvrtki iz Mostara i Širokog Brijega koje su ostale dužne destke milijuna KM, a koje su povezane sa kompanijom "Lijanović" u kojoj najveći uticaj i vlasništvo ima Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U Tužiteljstvu BiH novinari Nezavisnih nisu uspjeli dobiti odgovore na pitanja šta je sa prijavom koju je UNO podnijela protiv tvrtki povezanih sa kompanijom "Lijanović" kao ni zašto se i ostale prijave UNO za milijunske utaje poreza ne procesuiraju.

Iz UNO su takvu prijavu prije nekoliko godina proslijedili Tužiteljstvu BiH i još ne znaju kakva je sudbina te prijave

Tema neprocesuiranja i tužbi UNO protiv privrednih subjekta zbog neplaćanja poreza bila je i raspravljana na jednoj od sjednica Upravnog odbora UNO, a čak je po tom pitanju održan i sastanak na kojem su prisustvovali Nikola Špirić, predsjednik UO UNO, Miro Džakula, direktor UNO, Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, te zamjenici Glavnog tužitelja BiH i predsjednika Suda BiH.

Špirić je potvrdio kako je taj sastanak održan u kolovozu ili rujnu prošle godine i to po zaključku UO UNO.

"Razgovarali smo o velikom broju utuženja vezanih za PDV. Čini mi se da je preko 50 - 60 milijuna utuženo i neke traju preko pet ili šest godina i to je nama bilo nerazumljivo. Možda je shvatljivo da nije sve naplativo, ali je neshvatljivo da baš ništa nije naplativo od toga što je utuženo", rekao je Špirić, koji je i ministar financija i trezora u Vijeću ministara BiH.

On ističe kako je na tom sastanku dogovoreno da će se to razmotriti i kako će dobiti povratnu informaciju te imati još jedan sastanak.

"Nažalost, do danas nismo dobili nikakvu povratnu informaciju šta se dogaša sa, rekao bih, eklatantnim primjerima. Ono što znam jeste da ima 230 milijuna KM nenaplaćenog PDV-a", kazao je Špirić.

On je naglasio da ima spornih i nekoliko stotina milijuna KM koja su kao potraživanja ostala kada je formirana UNO.

"Ispada kako je taj stari dug ili oprošten i zaboravljen", kazao je Špirić.