Lijanovićev uspon: Od vojnog stola do federalnog čela

Put je to Jerke Lijanovića, izdanka širokobriješke obitelje neobično nadarene za biznis i politiku.

Mislili su mnogi kako su Lijanovići samo prolazna profiterska epizoda u javnom životu BiH, no Jerko se s tim nije složio te je odlučio pokazati kako nema namjeru otići s političke scene. Naprotiv, njegova zvijezda danas sija jače nego su smušeni Nermin Nikšić i ostala SDP-ovska klika ikad to mogli i zamisliti.

Nije Lijanović slučajno došao u Vladu

Nakon što su ministri SDP-a jučer napustili sjednicu Vlade FBiH, Jerko se prometnuo u prvog čovjeka izvršne vlasti u FBiH. Ako Nermin Nikšić nešto ne potpiše, tu je Jerko da stavi svoj paraf i poptis. Ako Nikšić ne želi sazivati sjednice vlade, tu je Jere da to ispravi. Sjednice će, veli, biti održavane svakog četvrtka, kako se ministri ne bi zbunjivali i kako bi sve unaprijed znali.

Mislio je Zlatko Lagumdžija, kad je sastavljao platformašku Vladu FBiH, da je Jere nekakav širokobriješki papak s kojim će se njegov pulen Nermin Nikšić lako nositi, no žestoko se preračunao. Nije Lijanović slučajno došao u Vladu FBiH. Rezultat je to mukotrpnog političkoga rada obitelji Lijanović. Najprije kroz općinsko vijeće Širokog Brijega, potom kroz županijske vlade da bi sve okrunili ulaskom u platformašku Vladu FBiH.

Lagumdžija je u proljeće te 2011. zamišljao kako će Jere biti potrčko njegovom potrčku Nikšiću. No, ne samo da Jere nikom nije postao potrčko, nego se čak prometnuo u vođu vesele družine koja danas vodi Federaciju u neizbježnu propast. Jere je tu da udari posljednji čavao u federalni lijes. Sve čega se ovaj profiter dotakne neminovno mora tragično skončati. Pa tako i Federacija.

Čari županijskih proračuna

Možda je američa administracija upravo iz tih razloga i omogućila ulazak Lijanovića u vlast Federacije. Naime, netom nakon što je grubim izigravanjem izborne volje hrvatskoga naroda u BiH uspostavljena platformaška Vlada FBiH, a Jere postao dopremijer, američka amabasada u BiH pokrenula je priču o reformiranju Federacije. Taj je proces danas čak i uznapredovao. Stručnjaci razmišljaju o načinima reforme, dok postojećoj strukturi Federacije Lijanović kopa konačno počivalište.

U međuvremenu, nakon što je okusio čari županijskih proračuna, sada je Jere čvrsto odlučio da pokuša iscijediti svaku marku iz ionako tanašnoga federalnog proračuna. Tako je kroz poticaje za poljoprivredu prošle godine izravno i osobno kontrolirao čak 70 milijuna maraka javnoga novca.

Ove godine bi bio najsretniji da se za poticaje moglo izdvojiti 120 ili više milijuna. No, nema se para, pa se i Jere složio da cifra bude otprilike na razini prošlogidšnje. U svakom slučaju više od 50 milijuna proračunskih maraka Jere dijeli svojim trabantima. A najviše tog novca odlazi onima koji su bili zaduženi za agitaciju među pukom kako bi se skupilo što više glasova.

Svi znaju za 100 KM osim pravosuđa

Cijena glasa za Lijanovića je 100 maraka. To više nije nikakva tajna i svi u ovoj zemlji, osim pravosudnih organa, znaju da je Lijan na vlast došao tako što je kupovao glasove od bošnjačke i hrvatske sirotinje. Kako je u BiH brojnija bošnjačka sirotinja, jer je i Bošnjaka više nego Hrvata, Jere je značajan izborni rezultat kupio u Bihaću, Tuzli, Zenici i drugim bosansko-bošnjačkim gradovima. Time su ga se Hrvati u dobroj mjeri riješili, no on se samo poput karcinoma proširio na većinski bošnjačka područja.

Mislili su Lagumdžija i Tihić preko Zvonke Jurišića i Lijanovića preveslati bh. Hrvate. No, ne samo da nisu preveslali Hrvate, jer se danas i Zlaja i Suljo bore da koaliraju sa strankama kojima je hrvatski narod u BiH dao povjerenje na izborima 2010. godine, nego su Jere i Živko Budimir prevaslali njih!

Danas su Jerko Lijanović i njegova NSRzB politička činjenica koju se ne može tek tako ignorirati. Upravo zbog toga i brojimo zadnje dane Federacije. Jer ako netko preko sirovog kupovanja glasova dođe do funkcije prvog čovjeka izvršne vlasti, onda je propast neminovna.
Federacije je već umrla samo mi to još nismo shvatili. Lijanović je samo nus-produkt njezina raspada.

dnevno.ba