"Lijanović ujedinio poljoprivrednike" - Blokirani granični prijelazi

prosvjedi, Jerko Ivanković Lijanović

Seljački savez FBiH u koordinaciji s federalnim i županijskim poljoprivrednim udrugama organizirao danas od 10 sati blokadu graničnih prijelaza Orašje, Izačić, Kamensko i Doljani i prosvjed ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Poljoprivrednici žele upozoriti na katastrofalno stanje u kojem se nalaze te još jednom od Vlade FBiH i resornog ministarstva zatražiti žurno ispunjenje svojih zahtjeva. Iz federalnih udruženja i saveza poljoprivrednika ističu kako ne mogu prihvatiti Program koji je usvojila Vlada, jer je u suprotnosti sa Zakonom o poticajima, Strategijom razvoja poljoprivrede i "zdravom pameću".

Blokada prijelaza do ispunjenja zahtjeva

"Blokade smo organizirali zbog neisplate obveza iz 2010. godine, donošenja, po našem mišljenju, skandaloznog i kriminalnog utroška sredstava "Poticaj za poljoprivrednike s kriterijima raspodjele za 2011. godinu" rekao je u najavi prosvjeda predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović.

Njavio je kao će blokade graničnih prijelaza biti trajnog karaktera - granični prijelazi će biti blokirani sve dok Vlada FBiH ne ispuni navedene zahtjeve.

Pavlović je dodao kako će predstavnici Seljačkog saveza FBiH uskoro održati sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i resornog ministarstva o rješavanju problema poljoprivrednika. "Mi ne udaramo na federalni proračun, već smatramo kako se sredstva od 54 milijuna maraka namijenjena za poticaj moraju pravilo rasporediti", istakao je.

Udruga poljoprivrednih proizvođača Županije hercegbosanske organizirala je prosvjede i blokadu graničnog prelaza Kamensko javlja Poslovni portal.ba.

Predsjednik Udruge Ivica Karaula izjavio je kako poljoprivrednici protestom i blokadom graničnog prelaza žele izraziti nezadovoljstvo katastrofalnim položajem u kojem se nalaze i izvršiti pritisak na federalnu Vladu i resorno ministarstvo na ispunjenju njihovih zahtjeva.

Karaula je rekao kako je jedan od zahtjeva poljoprivrednika u FBiH i smjena ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića – Lijanovića, jer je ministarstvo na čijem je čelu “slijepo” na sve njihove probleme i odgovorno za maćehinski odnos i neizdrživo stanje u kojem se nalaze prenosi Poslovni portal.ba.


Prosvijed u Sarajevu

Pripadnici udruga poljoprivrednika iz Federacije BiH okupili su se u 10.00 sati ispred sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Nusret Avdibegović iz Udruge ovčara FBiH i član koordinacijskog tijela za današnje prosvijede, izjavio je kako poljoprivrednici u osnovi, osim isplatu prošlogodišnjih dugujućih poticaja traže pravičnu raspodjelu 54 milijuna KM predviđenih u ovogodišnjem federalnom proračunu za te namjene. Prema njegovim riječima Pravilnik koji je donijela federalna vlada a odnosi se na ovogodišnje poticaje, treba staviti van snage jer ne omogućava da svi poljoprivrednici zaslužni za poticaje ostvare blagovremeno to pravo.

Poljoprivrednici okupljeni ispred sjedišta Federalne vlade najavljuju kako će na ovaj skup doći još prosvijednika iz cijele Federacije BiH i da će biti istrajni u svojim zahtjevima.

Predsjednik Saveza općinskih udruga poljoprivrednika Županije unsko-sanske Husein Selimović ranije je izjavio kako se na prosvjedima pred Vladom u vrijeme izvanredne sjednice Vlade, očekuje dolazak oko 3.000 poljoprivrednika. Za najodgovornijeg za trenutnu situaciju  Selimović smatra od OHR-a nametnutog resornog ministra Jerka Ivankovića-Lijanovića, navodeći kako “određene stvari ne razumije ili neće da razumije”.


10:15 - POČELA IZVANREDNA SJEDNICA VLADE FBiH

Današnja Izvanredna sjednica Vlade Federacije bit će posvećena analizi mogućnosti za obeštećenje poljoprivrednika koji su u četvrtom kvartalu prošle godine ostali bez poticaja iz državne kase, potvrdio je ranije Jerko Ivanković Lijanović.

"Nesporazum bivše vlade i poljoprivrednika proizveo je da u 4. kvartalu 2010. nije bilo poticaja za poljoprivredu. Oštećeni su poljoprivrednici pa ćemo na sjednici Vlade analizirati stanje da bismo vidjeli kako im nadoknaditi štetu", rekao je Lijanović.

Sjednica je počela u 10:00 sati

 

10:45 - Blokiran promet u središtu Sarajeva

Prosvjednici iz više udruga poljoprivrednika iz Federacije Bosne i Hercegovine blokirali su danas poslije 10 sati promet u Alipašinoj ulici u Sarajevu kod zgrade Federalne vlade.

Kako prenosi Poslovni portal.ba, oni su traktorima zaustavili promet, a prostor na kojemu se odvija prosvjed ispred zgrade Federalne Vlade osigurava policija.

Prema policijskim izvorima u ovom trenutku je na tom prostoru više stotina prosvjednika koji najavljuju još masovnije okupljanje tijekom dana očekujući dolazak poljoprivrednika koji su k Sarajevu krenuli iz cijele Federacije BiH.


11:30 - Kamensko i doljani u cjelosti blokirani


Auto-moto savez RS objavio je kako je zbog blokada i prosvjeda poljoprivrednika u cjelosti obustavljen promet na graničnim prijelazima Kamensko i Doljani, a otežano se prometuje na prijelazima Izačić i Orašje.