Lijanović šakom i kapom dijelio poticaje i zato imamo dug

...a imao podršku ovih poljoprivrednika koji danas prosvjeduju ne bi bilo marke duga prema iskrenim i pravim poljoprivrednim proizvođačima - rekao je jučer u Sarajevu federalni premijer Nermin Nikšić.

Prema njima se, ističe, duguje i zato smatra da oni potpuno opravdano izražavaju nezadovoljstvo, ali da to ne trebaju upućivati na adresu premijera Federacije BiH i federalnog ministra financija Ante Krajinu.

Naglasio je da nikakvi pritisci ne mogu utjecati na to da „mi radimo ili ne radimo svoj posao, onako kako najbolje znamo i mislimo".

-Nakon što je posljednja tranša sredstava Međunarodnog monetarnog fonda uplaćena danas je poljoprivrednicima uplaćeno 10 milijuna duga. To nije ni hir ni volja premijera ni federalnog ministra financija. Dakle, ono što obradi Ministarstvo poljoprivrede onako kako smo planirali to mi izvršavamo - kazao je Nikšić.

Misli da je "bilo puno bolje dugovati ovim za ribnjake i štale za šta su se još zloupotrebljavala sredstva budžeta o čemu također Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi postupak".

U tom smislu, cijeni da je uvijek bolje plaćati ono što se radi za proizvodnju a za investicije, ako već nešto trebamo dugovati, bolje dugovati za investicije.

Komentirajući jučerašnju reakciju poljoprivrednika ispred zgrade Federalne vlade Nikšić kaže da se ničega ne plaši i da su to oni poljoprivrednici sa spiska od 800 KM poticaja.

-Nemam ništa protiv da ljudi izražavaju svoje nezadovoljstvo u skladu sa određenim normama ponašanja. Žao mi je da je uopće gospodin Pejić priveden, ali to je njegovo opredjeljenje kao što i drugi organi rade svoj posao. On je poznat aktivista Narodne stranke tako da to malo gubi smisao i time baca ljagu na poljoprivrednike, a ne na Federalnu vladu - istakao je Nikšić.

Fena