Lijanović podnosi četiri kaznene protiv samoga sebe

...(Narodna stranka Radom za boljitak) kazao je danas novinarima da će podnijeti četiri kaznene prijave protiv samoga sebe da bi se detaljno utvrdilo je li njegov rad u Vladi Federacije BiH bio u skladu sa zakonskim propisima.

On je danas sazvao press konferenciju povodom medijskih napisa o podnošenju kaznenih prijava protiv njega, među kojima su one koje su podnijela određenja udruženja, kako je obrazložio, pod utjecajem Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, kaznena prijava koju je podnio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić te Uprava "Hypo Alpe-Adria banke" u BiH.

Ranije su mediji objavili da je uprava ove banke, u suradnji s matičnom bankom u Klagenfurtu, podnijela službene kaznene prijave Tužiteljstvu BiH protiv bivšeg direktora banke Petra Jurčića i širokobriješke obitelji Lijanović, što je za pojedine medije potvrdio i direktor Uprave "Hypo banke" Alexander Picker, kazavši da su Lijanovići i Jurčić na kreditima koju su im odobreni oštetili "Hypo banku" za 32 milijuna eura.

Za sve ove prijave, pa i prijavu "Hypo banke", Ivanković Lijanović tvrdi da su politički motivirane te da su podnesene radi njegovog diskreditiranja kao ministra da bi se izvršila smjena izvršne vlasti u Federaciji BiH.

''Kada bi moja ostavka riješila sve probleme u Federaciji BiH sam bih je podnio, ali to neće riješiti probleme, nego je rješenje da institucije Federacije BiH rade u skladu s Ustavom i zakonima te da izabrani dužnosnici rade u skladu s izborom na izvršne funkcije'', pojašnjava Ivanković Lijanović.

Govoreći o "Hypo banci" ona tvrdi da banka neće moći putem kaznenih prijava naplatiti dug, "nego je to moguće uraditi putem hipoteka koje su date u zalog tijekom podizanja kredita tvrtke Lijanović kod ove banke".

Na pitanje zašto se kaznene prijave podnose samo protiv njega, a ne drugih ministara u Vladu FBiH koji dolaze iz stranaka potpisnica "Platforme", Ivanković Lijanović kaže da on obavljajući dužnost i dopremijera ima veće ovlasti od ostalih ministara te da je vjerojatno to razlog.

Pojasnio je da će se kaznene prijave koje će protiv sebe podnijeti odnositi na utvrđivanje da li postoje elementi opravdane sumnje zbog povećanja poticaja proizvođačima mlijeka s 0,16 na 0,22 KM. Tražio je povećanje poticaja na 120 milijuna KM za poljoprivredne proizvođače "da bi preživjeli tešku tržišnu utakmicu".

Vršio je, kaže, pritisak da se osiguraju uvjeti za izvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH u Europsku uniju, a tražio je i od državnih vlasti da se uspostavi sistem plaćanja na razini BiH, čime bi se omogućilo da bh. poljoprivredni proizvođači mogu dobivati sredstva iz EU u iznosu od oko 50 milijuna KM na godišnjoj razini.

''Kaznene prijave uputit ću u Tužiteljstvo BiH da bi se utvrdilo da li postoji sumnja de bi oni na koje se ove beneficije direktno odnose mogli glasati za Narodnu stranku Radom za boljitak te da li sam zbog toga prekršio neki zakon'', istaknuo je Ivanković Lijanović.

Na kraju je kazao da mu nije poznato koliko je kaznenih prijava protiv njega podneseno te da je za sve njih saznao iz medija, a da ga sukladno tome nitko iz institucija još nije pozivao da da izjave u vezi s njima. Također, naglašava da će se svakom pozivu odazvati i dodaje da zna što je u proteklom razdoblju radio te da, stoga, misli da nema elemenata kaznenog djela.

FENA