Lideri Hrvata moraju pokazati spremnost na žrtvu, treba nam akcija, a ne rekacija, dosta nam je priopćenja

Božo Ljubić i Dragan Čović

Sad kad smo se najeli, napili i do krajnjih granica napunili trbuhe, možemo krenuti u štrajk glađu. Štrajk će trajati do daljnjeg, najkasnije dok opet ne ogladnimo.

Piše: mr. Slaven Raguž

Priopćenje Predsjedništva HNS-a u kojem se poziva na osporavanje odluka nelegalne i neustavne vlade (u priopćenju HNS-a stoji veliko V) i niz drugih aktivnosti „protesta" koje nalažu ne znam bi li nazvao tragikomičnim ili tragičnim. Prateći komentare dežurnih partijskih komentatora koji slavodobitno ocjenjuju pozitivnim ovakav poziv, čovjek bi pomislio kako se napokon nešto događa i kako se napokon kreće zaozbiljno.

Ode čovjek tako na stranicu www.hnsbih.org, želeći vidjeti u cijelosti priopćenje, kad tamo nigdje ništa. Tko zna koliko sjednica tog Glavnog vijeća, tko zna koliko sjednica tog Predsjedništva, tamo niti ikakve vijesti, kronologije, ičega, pa tako niti ovog priopćenja. Pomisli čovjek, „radili bi proteste, vodili „ustavne" revolucije, a nisu u stanju održavati običnu web stranicu".

Nedavno sam u jednom tekstu predviđao kako će tijek razvoja događaja ići na način da će se u borbu za nacionalne interese ići putem više faza. Prva faza, namiriti „lidere", druga faza namiriti razine ispod, pa tako dalje. Tako je i bilo. Prvo smo zasjeli u Domove Naroda, pa u Parlamente, oba doma, kojekakve Komisije, pa su probrani imenovani po šoferskim, tajničkim, savjetničkim, skupštinskim i inim funkcijama. E sad kad se odabranima osiguralo od 3 do 11 tisuća KM mjesečno, napokon se dobilo zeleno svjetlo za krenuti u borbu za nacionalna pitanja i jednakopravnost hrvatskoga naroda.

„Pozivamo sve da ne prihvaćaju i osporavaju odluke nelegalne Vlade (opet veliko V)" i nakon što nas pozvaše, odoše na janjetinu, vjerojatno pozvavši na ručak i članove te iste vlade. Zašto vjerojatno? Pa iz prostog razloga što istovremeno dok nama „pijunima" nalažu neposluh, oni se zajedno goste, paze, ugošćavaju, dogovaraju poslovne odnose, razmjenjuju upošljavanja k'o sličice igrača (ti meni malog u agenciju, ja ću svom direktoru u školi reć' da ti malu zaposli i normu namiri) itd.

Zašto se u čovjeku rađa gorki osjećaj nezadovoljstva?! Iz prostog razloga što ima milijun argumenata za ne povjerovati u iskrenost namjera naših lidera. Kako se mogu pozivati županijski nivoi na svojevrstan neposluh prema platformašima, a to isto se ne zahtijeva od općinskih razina gdje suradnja više nego cvjeta, što sa SDP-om i Lijanima, kako je slučaj između HDZ BiH u Neumu, što sa HSP-om u Posušju gdje dentisti surađuju sa HDZ1990 ili u Rami gdje Antini, pardon, Živkovi partizani usko surađuju sa HDZ BiH.

Nedavno bijaše javna rasprava o prostornom planu Federacije, u organizaciji (nelegalnog) ministarstva prostornog uređenja gdje su, u medijskoj sjeni i tajnosti, prisustvovali i brojni načelnici iz oba HDZ-a. Primjerice, pored ostalih nebuloza, bilo je govora o reanimiranju projekta „Luka Neum" protiv kojeg je svojedobno ustala cijela hrvatska javnost, ali prisutni načelnici, uključujući i načelnika iz Neuma, su, u maniri najboljih odlikaša učenika, pozorno i u tišini sve saslušali i, naravno, šutnjom podržali.

Najveći problem jednog priopćenja ovakve vrste jeste njegov timeing. Da su ovako pričali prije malo više od pola godine sigurno bi učinak bio veći i iskrenost namjera neupitnija. Ali ne, mi smo prvaci u čekanju i iščekivanju. Čekamo sa procesuiranjem zubara Jurišića zbog deficita od 46 mln KM u ZHŽ-u. Čekamo sa procesuiranjem njega i Jerke Lijanovića radi 3,2 mln „poticaja" za Jerkino vraćanje kredita. Čekamo sa procesuiranjem kupovine glasova od strane Lijanovića. Zašto? Nitko to ne zna.

Gotovo godina dana čekamo da HNŽ i HBŽ, gdje smo većina, dobiju Vladu. Čak što više, u HNŽ-u izborni pobjednici HDZ BiH početkom godine, u jeku borbe protiv platformaša i prvih poziva na neposluh, glatko odbiše prijedlog prikupljanja 18 neplatformaških potpisa u cilju kreiranja vlade bez stranaka platforme. Da se to odradilo početkom godine, zvono „opstrukcije" formiranja vlade bilo bi na njima, a ne na HDZ-u. Međutim, od samih početaka se pregovori vode sa SDA-om i SDP-om. Toliko o „neposluhu". Dobro nam došao ministre Nerine Dizdaru!

Gdje je nestade najednom ideja o međuopćinskim vijećima i uvezivanju općina za hrvatskom većinom? Kada će više jednom shvatiti naši lideri da je nama potrebna akcija, konkretna i jedinstvena, a ne reakcija umotana u šuplju i demagošku priču.

Mi moramo dignuti glas i proaktivno djelovati. Moramo se okrenuti sebi i unutar sebe naći snagu za otpor, koji se mora očitovati u spremnosti na žrtvu. To znači da se više jednom moraju invertirati prioriteti naših lidera. Pozicije, mjesečna primanja, tamna auta sa tamnim staklima, povlastice, i sve drugo mora više jednom pasti u drugi plan. Moramo početi graditi svoj identitet, identitet hrvatskoga naroda u BiH, neovisno o ikome. Pa i o Zagrebu. Nakon svega što se dogodilo, službeni Zagreb, osobito maćehinska Kosoričina Vlada, niti riječi nisu rekli, a kamoli prstom makli kako bi stali uz svoje sunarodnjake u BiH, a naši su otišli držati im svijeću na Saboru HDZ-a.

Što više, ne samo da smo se pojavili na saboru HDZ HR, nego nas i obrukaše, budući da je tajnik naše stožerne stranke priglupim vicem o dizanju u zrak auta Lijana djeda, zasluge za kreiranje virusa Lijanovići pripisao HDZ-u. Ono što je najgore, to je uradio tobože hvaleći se, umjesto da se pospe pepelom i poklopi.

Kad ćemo se više jednom osvijestiti i krenuti kreirati svoj identitet Hrvata u BiH?! Ne znamo još kako to učiniti, ali siguran sam da diktiranje i slanje sterilnih priopćenja nije put ka tome. Naši lideri moraju znati da nam je dosta priopćenja!!! Diskriminirani naši branitelji neće dobiti ništa priopćenjem. Hajdemo svi, ja prvi, a i vi koji pišete ova priopćenja, odrecimo se 20% mjesečnih primanja i pomozimo onima, osobito istinskim braniteljima koji su zakinuti. Moja obitelj i moja djeca će to osjetiti, vaša neće jer imate i previše, ali ja sam spreman, jeste li vi?

Vaša poruka ministrima branitelja u županijskim vladama njima neće vratiti oduzeti kruh. Pokrenite inicijativu revizije civilnih invalidnina, koje opterećuju drastično više proračun od onih braniteljskih, a koje su šakom i kapom davane od strane bošnjačke političke elite.
Nama je potrebna akcija, a ne reakcija! Nama je potrebna spremnost na žrtvovanje naših lidera, da stoje prvi u redu, a ne da nam diktiraju priopćenja. U krajnjoj liniji, neka nam u tabeli nekoj naprave listu do koje točke im je dosta da akumuliraju kojekakve beneficije, pa da ih se više jednom namiri, pa neka se sklone u stranu, pa da krenemo napokon stvari zvati pravim imenom i raditi ih kako treba.

NAPOMENA: Autor teksta je predsjednik Gradskog odbora HDZ 1990.