Lajčak: Zabrinut sam stanjem u BiH, u novu Vladu FBiH nisu uključene dvije glavne hrvatske stranke

... da EU ne smatra potrebnim sazivanje nove međunarodne konferencije "Dayton 2". Lajčak je time odgovorio zastupnica u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, koji su smatrali da je, zbog potpunog političkog zastoja u BiH, nužan novi skup ključnih međunarodnih činitelja, po uzoru na konferenciju koja je 1995. održana u Daytonu.

Lajčak se suglasio s ocjenama da su u BiH veliki politički zastoj i kriza, rekavši i da "nikako nije dobro kad se iz ustanova vlasti isključe stranke koje imaju najveću podršku među građanima".

"U novu Vladu Federacije BiH nisu uključenje dvije glavne hrvatske stranke - HDZ i HDZ 1990, a to jednostavno nije dobro", rekao je upravni direktor EU za Balkan.

Istovremeno, kako je ukazao Lajčak, Dodik u RS i dalje teži ka referendumu o državnom sudu i državnom tužitelju.

"Bez konstruktivnog zalaganja svih strana s ciljem da se osigura formiranje državne vlade koja bi pokrenula zaostale reforme BiH je u opasnosti da izgubi još više vremena u odnosu na ostatak regije", ocijenio je Lajčak.

"Europska unija mora i dalje paziti na stanje u Bosni i Hercegovini i idućih tjedana ćemo naglasak staviti na jačanje našeg tamošnjeg prisustva, insistirajući na uspostavljanju jednistvenog specijalnog EU i međunarodnog predstavnika u BiH", rekao je on.

Izvjestitelj EP za BiH Doris Pack ocijenila je da je stanje u BiH sve teže zbog, kako je kazala, sve većih etnička podjela, dok političari, istovremeno, ništa ne rade za obične građane.

Zbog toga je Pack zatražila da se nađe način kako bi se oni što odlučuju privolili na odgovornost čak i pod prijetnjom suspenzije fondova EU za BiH.

"U BiH se ne može ništa učiniti bez pritiska, zaključila je Doris Pack i naglasila da je nužan novi napor međunarodne zajednice pa čak i "Dayton 2".

Slovenački zastupnik Ivo Vajgl se ovom prilikom također založio za "međunarodnu konferenciju na visokoj razini".

Onasa